26 C
Kota Kinabalu
Jumaat, Jun 14, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

UMS buka peluang kerjasama stratergik bersama Industri

UMS bersama usahawan yang hadir mengambil gambar kenangan selepas sesi perbincangan diadakan

KOTA KINABALU: Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini menerima kunjungan hormat empat syarikat usahawan tempatan bagi membincangkan jalinan kerjasama strategik.

Kunjungan tersebut terdiri daripada Pengarah Urusan Perfect Group, Dato Derek Phang; Pengarah Pemasaran Perfect Group, Datin Selina Shim; Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) First-Art Creative, Sindiy Fam; Pengarah Urusan Fook Soon Seafood Products Sdn Bhd, Chiang Bath Sing; Pengarah Pemasaran Fook Soon Seafood, Tracy Chiang; dan CEO KPLUS Global Ventures, Jacky Tang.

Pengarah Pusat Pengurusan Inovasi dan Pengkomersialan (PPIP) UMS, Prof. Madya Dr. Jidon @ Adrian Janaun berkata, kesemua usahawan yang hadir menyuarakan hasrat meneroka peluang mengkomersialkan produk dan harta intelek UMS.

“Para usahawan tertarik dengan produk dan Harta Intelek UMS dan menyatakan hasrat untuk berkolaborasi terutamanya dalam bidang Sains Pemakanan.

“Kita sama-sama telah bersetuju untuk mengadakan perbincangan yang lebih lanjut berkenaan kerjasama ini,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Sementara itu, Jidon memaklumkan bahawa perbincangan tersebut turut membincangkan peluang-peluang kerjasama lain yang boleh memberi manfaat kepada kedua belah pihak.

“Antaranya dari segi bentuk penyelidikan, latihan parktikal pelajar dan pertukaran kepakaran UMS dengan mereka selaku pihak industri.

“Untuk makluman, UMS melalui PPIP sentiasa mengalu-alukan kerjasama seumpama ini kepada mana-mana usahawan atau syarikat.

“Jika ada yang ingin berkolaborasi termasuk dalam memasarkan produk atau Harta Intelek UMS boleh berhubung terus dengan kami melalui emel ppip@ums.edu.my,” katanya.

Turut hadir Pengarah Kumpulan merangkap Pemangku Pengarah Syarikat UMS Investment Holdings Sdn Bhd (UiNVEST), Francis Vincent Ariffin; Pengarah Pemasaran dan Pembangunan Perniagaan UiNVEST, Nerwani Shereen Haji Halik; Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Inovasi), Fakulti Kejuruteaan UMS, Prof. Madya Dr. Kenneth Teo Tze Kin; Pensyarah Kanan Fakulti Sains Makanan dan Pemakanan, Dr. Siti Faridah Mohd Amin; dan Ketua Pentadbiran PPIP, Alvin Azril Mahat

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN