26 C
Kota Kinabalu
Khamis, Jun 20, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Stop and Talk / Meet and Greet’ kukuh hubungan antara polis dan orang awam.

OLEH CLEO WILL

RANAU: ‘Stop and Talk / Meet and Greet’ PDRM adalah program yang dibuat secara unik dalam usaha mengukuhkan hubungan antara semua anggota polis dan orang awam.


Ketua Polis Ranau, DSP Sammy Newton berkata dalam program ‘Stop and Talk / Meet and Greet’, semua elemen rondaan kenderaan MPV dan motosikal URB diwajibkan untuk membuat program ini berjaya dalam rondaan pencegahan jenayah di kawasan tanggung jawab yang ditetapkan.


“Kaedah komunikasi dua hala akan membolehkan maklumat dan maklum balas masyarakat dan penduduk di bawah pentadbiran IPD Ranau menjadi lebih berkesan dan mesra.


“Selain itu, program ini bertujuan untuk mewujudkan rasa aman untuk rakyat dan menyedari slogan ‘Polis dan Masyarakat Berpisah Tiada’ dari segi menyampaikan pelbagai jenis maklumat jenayah, dadah atau isu dan pendapat bersama,” katanya.


Sammy berkata lokasi pertemuan diadakan di kawasan taman perumahan, premis perniagaan, rumah ibadat dan tempat awam dengan mengambil inisiatif untuk bertemu atau berhenti di mana ia sesuai untuk penyebaran maklumat awam.


Beliau berkata, melalui program ini, pegawai MPV dan URB akan berhenti pada waktu yang tepat untuk bertemu dengan orang ramai dan sebagai kepolisan komuniti dan berfungsi sebagai ‘pusat maklumat mudah alih polis’, bit polis mudah alih polis’ dan ‘kehadiran polis’ .


“MPV dan URB adalah pelopor depan PDRM dalam bidang rondaan pencegahan jenayah dan merupakan elemen penting dalam menyediakan perkhidmatan segera mengikut masa yang ditetapkan.


“Untuk mencapai tujuan itu, semua lapisan masyarakat dan masyarakat di Ranau digalakkan untuk memenuhi elemen ini apabila mereka melihat petugas kami untuk memberikan maklumat dan perkongsian masalah. Keselamatan anda adalah keutamaan kami,” katanya.-TAMAT-

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN