26 C
Kota Kinabalu
Jumaat, Jun 14, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

MySTEM Ambassador UMS Semarak Sambutan Bulan STEM Kebangsaan 2021

Gambar atas – Prof Dr Sabariah

KOTA KINABALU: Bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) kini diraikan melalui pelbagai aktiviti di seluruh Universiti Awam sempena Bulan STEM Kebangsaan 2021.

Bagi menyemarakkan sambutan ini, Universiti Malaysia Sabah (UMS) melalui MySTEM Ambassador turut tidak ketinggalan menjayakan program-program yang bertemakan alam sekitar atau STEM Nature.

Penyelaras MySTEM Ambassador UMS, Prof. Madya Dr. Sabariah Sharif berkata, antaranya termasuklah aktiviti mencipta perahu layar menggunakan kelapa yang dihasilkan ahli MySTEM Ambassador dari Program Pendidikan Awal Kanak-Kanak UMS, Brian Max Noel Justin.

Perahu layar dari kelapa dihasilkan Brian Max

“Hasil daripada aktiviti itu antara lain menyimpulkan bahawa STEM membolehkan kita saling membantu, berkembang, belajar, dan menghargai umat manusia.

“Teknik pembuatan kapal layar menggunakan kelapa ini juga boleh diakses di pautan https://youtu.be/BJJoyZTASqk,” katanya.

Sementara itu, STEM Nature for Young Minds yang dihasilkan Erica Jinbai, Alley Emison dan Fiffy Yong (Program Pendidikan Awal Kanak-Kanak, UMS), memberikan contoh pembelajaran STEM yang boleh diaplikasi kepada kanak-kanak semasa pandemik Covid-19.

“Aktiviti ini memperlihatkan bagaimana pembuatan sistem penyiraman kendiri untuk tanaman (D.I.Y Self-Watering System for Plants) yang mampu mendorong kanak-kanak untuk berjinak-jinak dalam hobi berkebun.

“Seterusnya dalam aktiviti Twig Cabin Engineering pula, ia lebih menekankan kepada bidang kejuruteraan melalui pembinaan sebuah pondok menggunakan ranting kayu.

“Video aktiviti ini boleh ditonton secara percuma di youtube melalui https://youtu.be/5fxfVWUkjPI10,” jelas Sabariah.

STEM Nature for young minds

Dekan di Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) UMS itu turut memaklumkan beberapa aktiviti lain yang telah diadakan berkaitan STEM alam sekitar.

Katanya, ada ahli MySTEM Ambassador UMS yang mengajar cara membuat bot menggunakan epal, membuat kitar semula bahan terbuang menggunakan teknik Decoupage serta pembelajaran tentang kitaran hidup rama-rama.

“Bagi menjayakan lagi Sambutan Bulan STEM Kebangsaan ini, turut diadakan forum Human & Nature – The Natural Bond pada 10 September, selain kursus teknologi Augmented Reality (AR) yang sedang berjalan secara dalam talian sehingga 4 September ini,” ujarnya.

Dalam perkembangan berkaitan, Sabariah turut menekankan peri pentingnya penerapan pendidikan STEM dimulakan sejak di peringkat awal persekolahan.

“Pembelajaran STEM yang dijalankan secara nature ini juga amat digalakkan dalam meningkatkan perkembangan domain emosi, fizikal, afektif dan kognitif kanak-kanak.

“Dalam kalangan ahli MySTEM Ambassador dan mahasiswa UMS pula akan membolehkan mereka menjadi lebih kreatif, berinovatif serta sentiasa memandang jauh ke hadapan dalam menjayakan pendidikan STEM Malaysia,” katanya.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN