26 C
Kota Kinabalu
Selasa, September 26, 2023
ADVERTISEMENTspot_img

Masyarakat Keningau disarankan menjadi penderma darah rutin

SERAH SUMBANGAN…Robert menyampaikan sumbangan bakul makanan kepada salah seorang AJK Penganjur Derma Darah.

KENINGAU: Masyarakat setempat sekitar daerah ini disarankan menjadi penderma darah rutin dalam setiap program derma darah yang dianjurkan oleh badan-badan tertentu sebagai amalan kebajikan membantu mereka yang memerlukan.

Menjelaskan perkara itu, Adun Bingkor, Datuk Robert Tawik berkata, amalan menderma darah merupakan suatu kebajikan mulia yang boleh menyelamatkan nyawa mereka yang memerlukan selain untuk meningkatkan kesihatan diri penderma sendiri.

“Jika kita layak untuk menjadi penderma darah, tampillah ke mana-mana program derma darah yang dianjurkan oleh badan berwajib. Jadikan ia sebagai amalan rutin termasuk bermurah hati ke Unit Perubatan Transfusi darah hospital berdekatan”, jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika melawat Program Derma Darah anjuran Kementerian Belia Dan Sukan Bahagian Pedalaman Atas dengan kerjasama Unit Transfusi Darah Hospital Keningau dan Persatuan Bulan Sabit Merah Cawangan Keningau di Pasaraya Bataras dekat sini pada Sabtu.

Dalam program sama, Robert yang juga Pembantu Menteri Pembangunan Infrastruktur Negeri Sabah turut menyampaikan beberapa bungkus bakul makanan untuk diagihkan kepada penderma darah yang hadir menderma pada program tersebut.

Robert turut menasihatkan agar masyarakat terus berkerjasama membendung penularan wabak Covid-19 dan segera mendapatkan vaksin bagi mengelak menjadi mangsa penyakit tersebut.

Program derma darah sehari itu mensasarkan sebanyak 30 pint darah daripada para penderma sekitar daerah Keningau bersempena sambutan Hari Belia Negeri Sabah Tahun 2021.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN