28 C
Kota Kinabalu
Isnin, Disember 4, 2023
ADVERTISEMENTspot_img

Laluan Ranau- Tambunan bakal berhadapan risiko terputus: JKKK

BAHAYA… Tanah runtuk yang berlaku laluan antara Ranau dan Tambunan.

RANAU: Laluan antara dua daerah Ranau dan Tambunan bakal berhadapan risiko terputus berikutan beberapa kawasan tanah runtuh jalan raya menghubungkan dua daerah berkenaan kini berlaku.

Sebagai contoh tanah runtuh berhampiran Kg.Tungou terletak 21.5 kilometer dari pekan Ranau kini mengundang bahaya kepada bangunan perumahan penduduk dan pengguna terutama yang berkenderaan jika tiada tindakan untuk membaiki tanah runtuh yang berlaku.

“Kita mengharapkan kepada yang berwajib bertindak membaiki segera kerosakan sebelum sesuatu yang tidak diingini berlaku”, jelas Pengerusi JKKK Kg.Tungou, Jumil Bin Rosli ketika dihubungi.

Jumil turut berasa bimbang tentang keselamatan beberapa buah rumah berhampiran yang berhadapan dengan risiko tanah runtuh jika tiada tindakan drastik diambil.

Ketua Kampung Kg.Tungou, Eloi Gisiu ketika dihubungi turut menggesa Jabatan Kerja Raya (JKR) Ranau supaya mengambil perhatian untuk bertindak segera membaiki jalan kawasan yang terlibat dengan tanah runtuh terbabit demi keselamatan para pengguna.

Seorang lagi penduduk yang sempat ditemui, Asmin Nasir juga menggesa pihak JKR agar menyegerakan pembaikan kerosakan jalan raya utama menghubungkan dua daerah Ranau-Tambunan.

        
ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN