27 C
Kota Kinabalu
Ahad, April 21, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Abidin: Keperluan rumah PPRT meningkat setiap tahun, harap kerajaan tambah jumlah peruntukan

Abidin (tengah) dan lain-lain menunjukkan tanda baik terhadap rumah PPRT yang telah siap untuk didiami di Kg Gana-Gana itu

RANAU: Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri merangkap Adun Paginatan Datuk Abidin Madingkir berharap agar kerajaan menambah jumlah peruntukan PPRT di negeri ini untuk tahun hadpan.

“Maklum balas rakyat khususnya di kawasan saya menunjukkan keperluan rumah PPRT semakin meningkat setiap tahun. Sebagai wakil rakyat di sini, kita berharap kerajaan mendengar suara rakyat.

“Bagi Paginatan, sebanyak 10 buah PPRT diberikan untuk tahun ini, berbanding sebanyak 500 permohonan dari penduduk.

Malangnya jumlah itu sahaja menunjukkan ramai yang belum dapat dipenuhi permintaan mereka.

“Justeru, kita menggesa kerajaan memandang serius perkara ini dan menambah peruntukan untuk PPRT supaya penduduk kampung yang memerlukan dapat menikmati rumah kediaman yang lebih baik,” katanya.

Abidin menyerahkan kunci rumah PPRT yang baharu kepada Edwin

Abidin bercakap kepada media selepas menyerahkan rumah PPRT kepada seorang penduduk kampung, Edwin Kasiun di Kg Gana-Gana Ranau pada Ahad.

Rumah yang menelan belanja RM63,000 itu dibina menerusi peruntukan Kerajaan Persekutuan, melalui Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB).

“Kami amat berterima kasih kepada kerajaan di atas semua peruntukan untuk PPRT di sini. Tidak dinafikan bahawa pemberian rumah PPRT adalah hadiah yang mengubah hidup penduduk kampung yang miskin di kawasan ini, dan itu menjadikan hal ini lebih mendesak untuk dipertimbangkan oleh pihak berkuasa berkenaan,” kata Abidin.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN