26 C
Kota Kinabalu
Khamis, Julai 18, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

UMS Terus Usaha Perkukuh Kecemerlangan Akademik dan Pengiktirafan Antarabangsa

Kasim (duduk, kanan) menandatangani dokumen LoI bersama Zhou Aoying

KOTA KINABALU – Universiti Malaysia Sabah (UMS) terus memperkukuhkan usaha dalam meningkatkan lagi kecemerlangan akademik dan pengiktirafan universiti di peringkat antarabangsa menerusi jaringan kerjasama dengan institusi pendidikan tinggi luar negara.

Terbaru, UMS menerima kunjungan delegasi dari East China Normal University (ECNU), Shanghai, China sebagai satu inisiatif dalam meneroka kerjasama dua hala antara kedua-dua pihak.

Kunjungan delegasi yang diketuai oleh Naib Presiden East China Normal University, Profesor Zhou Aoying (周傲英, 副校) dan disertai oleh Presiden  The Federation of Chinese Associations Malaysia (Huazong) dan The Federal of Chinese Associations Sabah (FCAS), Tan Sri Datuk Seri Panglima (Dr.) T.C Goh disambut oleh Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Kasim Hj. Mansor dalam satu sesi pertemuan yang berlangsung di Bangunan Canselor, UMS pagi tadi.

Turut serta dalam delegasi dari ECNU, Pengarah Pejabat Hal Ehwal Confucius Institute, Prof. Zhou Yong (周勇, 孔子学院办公室主任); Profesor di School of International Studies, Prof. Zhang Jianmin (张建民, 国际汉语文化学院教授); Profesor di School of Communication, Prof. Wu Zhiyong (武志勇, 传播学院教授); dan Pegawai Bahagian Kerjasama dan Pertukaran Antarabangsa, Xu Cheng (许诚, 国际合作与交流处项目官员).

Menurut Kasim, UMS berhasrat untuk meneroka peluang kolaborasi bersama ECNU dalam bidang-bidang seperti Ketamadunan Cina, Sains Data, Komunikasi dan Pendidikan.

“Pihak universiti menjangkakan lebih ramai pelajar antarabangsa akan datang ke UMS untuk melanjutkan pengajian khususnya dalam program pascasiswazah, termasuk pelajar dari China dan Indonesia.

“Justeru, UMS melihat kolaborasi bersama ECNU adalah satu peluang bagi kedua-dua pihak untuk meningkatkan kecemerlangan akademik di universiti masing-masing, serta mengukuhkan nama universiti di peringkat antarabangsa sekali gus menarik lebih ramai pelajar luar negara untuk melanjutkan pengajian di sini,” katanya.

Hasrat kerjasama tersebut turut dimeterai melalui satu acara menandatangani Surat Niat (LoI) antara kedua-dua pihak dalam sesi pertemuan tersebut.

Melalui LoI yang ditandatangani, kedua-dua universiti berhasrat untuk mengadakan kerjasama melalui pertukaran kakitangan akademik dan pelajar, kolaborasi dalam projek penyelidikan, penerbitan dan pengajaran, serta penganjuran aktiviti kokurikulum berkaitan pembangunan pelajar seperti persidangan, kursus latihan jangka pendek, pembelajaran atas talian, program mobiliti, khidmat komuniti, dan sebagainya. 

Dalam pada itu, T.C Goh dalam sesi pertemuan tersebut memaklumkan ECNU merupakan antara universiti yang ternama di Shanghai, China.

“UMS merupakan destinasi pilihan pertama ECNU untuk mengadakan kunjungan serta kerjasama selepas pembukaan semula sempadan negara pasca pandemik Covid-19.

“Justeru, pihak FCAS melihat kedua-dua universiti mempunyai potensi besar untuk mengadakan kerjasama bagi manfaat bersama,” ujar beliau.

Hadir sama pada sesi kunjungan tersebut Dekan Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Prof. Madya Dr. Asmady Idris; Dekan Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa, Prof. Dr. Lai Yew Meng; Pengarah Confucius Institute UMS, Prof. Ts. Dr. Chong Khim Phin; dan Pengarah Pusat Pengantarabangsaan dan Penglibatan Global, Prof. Madya Dr. Wardatul Akmam Din.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN