30 C
Kota Kinabalu
Rabu, September 27, 2023
ADVERTISEMENTspot_img

Seramai 200 orang pelajar SMK Mat Salleh, terima kemudahan Peranti Komputer

Boy Sharif (dua kiri) menyampaikan Peranti Komputer kepada salah seorang  penerima diperhatikan ibunya (kanan).

RANAU: Seramai 200 orang pelajar Tingkatan Tiga SMK.Mat Salleh di sini, menerima kemudahan Peranti Komputer dibekalkan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) di Dewan Perdana sekolah itu pagi tadi.

Ramai ibu bapa yang ditemui masing-masing berterima kasih kepada KPM atas bantuan tersebut yang bakal menjadi alat penting dan kemudahan pembelajaran anak-anak mereka.

“Saya bagi pihak ibu bapa yang anaknya terpilih untuk menerima peranti komputer ini  merakam penghargaan kepada KPM, Jabatan Pendidikan  Negeri (JPN), Pejabat Pendidikan daerah Ranau dan pihak sekolah yang turut dalam pengurusan pemberian Peranti Komputer tersebut kepada ansk-anak kami”, jelas Airine Abidin salah seorang ibu yang mengiringi anaknya untuk menerima Peranti Komputer tersebut.

TERIMA KASIH….Airine (kiri sekali) dan anaknya (dua kiri) merakam gambar bersama sebahagian murid penerima Peranti Komputer yang diiringi ibu bapa.

Kemudahan itu adalah antara sumbangan KPM kepada murid-murid yang berkelayakan di bawah  Program CERDIK selaras Pembentangan     Belanjawan 2021 pada 6 November 2020 oleh Menteri Kewangan.

Pengetua SMK.Mat Salleh, ketika ditemui, Boy@ Sharif Fuad mengharapkan kepada ibu bapa atau penjaga dan murid yang menerima kemudahan itu agar menjaga serta memastikan  peranti komputer dan SIM Kad Pelan Data yang dibekalkan diterima dalam keadaan baik.

Menurutnya, peranti komputer tersebut berspesifikasi minimum 15GB sebulan untuk tempuh satu tahun bagi tujuan mengakses ke talian  internet.

                  

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN