25 C
Kota Kinabalu
Sabtu, September 30, 2023
ADVERTISEMENTspot_img

Ralaa Suehaiveey Tangumoh dinobat Unduk Ngadau Kaamatan Nabawan 2023

Ralaa Suehaiveey Tangumoh diapit oleh Ralaa Eryeka Cenna Francis dan Ralaa Milka Bunguh.

NABAWAN: Ralaa Suehaiveey Tangumoh merangkul gelaran Unduk Ngadau Pesta Kaamatan Nabawan 2023 yang berlangsung di dewan terbuka Majlis Daerah di sini pada Sabtu.

Naib Johan disandang oleh Ralaa Eryeka Cenna Francis.

Memandangkan Pesta Kaamatan Daerah Kecil Pagalungan digabungkan dengan Pesta Kaamatan Nabawan maka Suehaiveey dan Eryeka Cenna masing-masing mewakili Daerah Nabawan dan Daerah Kecil Pagalungan ke pertandingan Unduk Ngadau Pesta Kaamatan Peringkat Negeri nanti.

Pesta Kaamatan Peringkat Daerah Nabawan yang dirasmikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Nabawan Datuk Abdul Ghani Mohamed Yassin yang juga Pengerusi Lembanga Kemajuan Tanah Negeri Sabah (LKTNS) itu menampilkan 11 peserta Unduk Ngadau ke peringkat akhir.

Tempat ketiga dan keempat masing-masing disandang oleh Ralaa Milka Bunguh dan Chelshane Jase.

Sementara itu Ralaa Yenni Romuald, Ralaa Suzila Sulaiman dan Ralaa Milda Avyyana Miles menduduki tempat kelima, keenam dan ketujuh.

Selain pertandingan Unduk Ngadau, pertandingan rumah tradisi, masakan makanan tradisi dan tapai terbaik turut diadakan.

Bagi pertandingan rumah tradisi, Mukim Pamuntraian/Tatalaan muncul sebagai juara diikuti oleh Mukim Nabawan dan Mukim Sepulut di tempat kedua dan ketiga.

Mukim Pensiangan masing-masing menduduki tempat keempat dan kelima.

Pertandingan tapai terbaik pula menyasksikan Mukim Nabawan sebagai juara, diikuti oleh Mukim Sepulut dan Mukim Pamuntarian/Tatalaan di tempat kedua dan ketiga.

Tempat keempat dan kelima dalam pertandingan ini diduduki oleh Mukim Pagalungan dan Mukim Pensiangan.

Sementara itu dalam pertandingan masakan makanan tradisi, Mukim Nabawan muncul juara, diikuti oleh Mukim Sepulut dan Pamuntarian/Tatalaan di tempat kedua dan ketiga.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN