28 C
Kota Kinabalu
Khamis, Jun 13, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Pusat peranginan  di daerah ini, kini mula dibanjiri  pengunjung tempatan

Sebahagian pengunjung dari Kota Kinabalu merakam gambar kenangan ketika tiba Taman Air Panas Poring Ranau.

RANAU: Pusat peranginan  di daerah ini kini,  mula dibanjiri  pengunjung tempatan melepaskan kerinduan masing-masing ke lokasi menarik di kawasan Ranau dan Kundasang.

Selepas kerajaan negeri Sabah mengumumkan dan  membenarkan Rentas Zon kepada warga daerah tertentu,  peluang itu dimanfaatkan warga kota dan penduduk daerah lain yang satu zon dengannya melawat ke Ranau dan Kundasang  tertumpu  ke Taman Air Panas Poring, Kinabalu Sky Bike berhampiran Ranau Rabbit Farm (RRF) dekat Kg.Kigiok Ranau yang mula dibuka kepada orang ramai sejak 1 Oktober lepas.

Pemilik  Kinabalu Sky Bike dan RRF yang hanya mahu dikenali sebagai Mr.Wong memberitahu para pelawat ke lokasi miliknya itu hendaklah mematuhi SOP yang ditetapkan kerajaan  termasuklah telah melengkapkan dua dos suntikan Vaksin  bagi mengekang jangkitan Covid-19.

“Para pengunjung amat digalakkan untuk menerima vaksin dua dos lengkap supaya ada benteng diri daripada jangkitan Covid-19 yang memang sukar di lihat dengan mata kasar kita”, jelas Wong.

Tinjauan penulis pada Ahad ramai pengunjung dari Kota Kinabalu ke Taman Air Panas Poring, Pekan Kundasang, RRF, Kinabalu Sky Bike dan Pusat Tagal Luanti yang sememanya menyediakan  pelbagai aktiviti dengan bayaran tertentu.

“Mujur rentas Zon dibenarkan maka peluang ini kami manfaatkan untuk melawat lokasi menarik di daerah ini yang sudah mula dibuka kepada orang ramai”, kata salah seorang pengunjung dari Kota Kinabalu yang enggan namanya disiarkan.

            

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN