30 C
Kota Kinabalu
Jumaat, April 19, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Program Jualan Rakyat MyGrocer  beri manfaat kepada 19,000  golongan B40

SIMBOLIK…. Bashir menyerahkan replika kopun pembelian ayam kepada salah seorang peniaga ayam di pasar Sentral sebagai  simbolik pelancaran Program Jualan Rakyat@Grocer peringkat Labuan

LABUAN: Program Jualan Rakyat @MyGrocer peringkat Wilayah Persekutuan Labuan bakal memberi manfaat kepada 19,000 golongan B40 di pulau ini.

Pengerusi Perbadanan Labuan, Senator Datuk Bashir Alias berkata, program hasil inisiatif Kementerian Wilayah Persekutuan dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Perbadanan Labuan dan Yayasan Wilayah Persekutuan memfokaskan kepada jualan barangan asas bersubsidi iaitu ayam dan telur ayam yang secara langsung  membolehkan rakyat berbelanja pada harga yang lebih rendah daripada harga siling yang ditetapkan kerajaan.

Jelasnya, program tersebut akan memberi manfaat kepada penduduk Labuan khususnya golongan B40  untuk tempoh 6 bulan  yang melibatkan peruntukan berjumlah hampir RM399.000.00.

“Setiap penerima akan diberikan kopun untuk digunakan semasa membeli ayam dan telur di 18 buah kedai rakan strategik Perbadanan Labuan yang melibatkan peniaga ayam di pasar  Sentral dan juga di beberapa  pasaraya terpilih.

“Ini adalah usaha murni kerajaan di bawah Kementerian Wilayah Persekutuan dengan kerjasama Perbadanan Labuan dan Yayasan Wilayah Persekutuan bagi memastikan golongan B40 terus terbela dengan kenaikan harga barangan yang membebankan  terutamanya bagi masyarakat di Labuan” katanya.

Beliau berkata demikian  kepada media selepas melancarkan program tersebut di Pasar Sentral, pada Selasa.

Hadir sama, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Pengurusan) Perbadanan Labuan, Haji Rithuan Mohd Ismail, Pengarah Pejabat Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Junaidah Arbain, Pegawai FAMA, Haji Abdul Rahman Mohd Yaakob dan Timbalan Pengarah Peladang, Sahraizad Amat Sha.

Pada majlis itu, Bashir yang juga Ahli Dewan Negara menyampaikan replika kopun  belian  kepada  18 kedai yang merupakan rakan strategik Program Jualan Rakyat  MyGrocer dan juga peniaga ayam di Pasar Sentral.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN