24 C
Kota Kinabalu
Isnin, Julai 15, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Pengantin lelaki cerai isteri sejurus akad nikah

JAKARTA: Seorang pengantin lelaki menceraikan isterinya beberapa minit selepas melafazkan akad nikah.Kejadian difahamkan berlaku di daerah Empang, Sumbawa, Nusa Tenggara Barat pada Ahad lalu.Dalam rakaman video yang menjadi viral di media sosial itu, pengantin lelaki dilihat mengiringi pengantin perempuan dari pelamin ke meja di hadapan untuk upacara nikah.

Namun sejurus bergelar suami, pengantin lelaki mencapai mikrofon dan melafazkan cerai terhadap isterinya, lapor Tribunnews.”Sanai ake mada ma talak la Yati (hari ini saya bercerai dengan Yati),” kata pengantin lelaki dalam bahasa Bima.

Perbuatannya itu mengejutkan para hadirin lantas mengundang kemarahan ahli keluarga.Keluarga pengantin perempuan yang berada berhampiran tidak menerima tindakan lelaki itu lalu berlaku pertengkaran dan kekecohan.

Rakaman video yang tular menunjukkan pengantin lelaki dibelasah hadirin dipercayai ahli keluarga pengantin perempuan selepas dia melafazkan cerai terhadap isterinya yang baru dikahwininya beberapa minit yang lalu.

Dipercayai pengantin lelaki turut ditumbuk ketika pergelutan berlaku.Polis yang tiba tidak lama kemudian meleraikan pergelutan dan membawa pengantin lelaki ke balai polis.Ketua Pejabat Urusan Agama (KUA) Empang Abdul Wahid yang ditemu bual wartawan mengesahkan kejadian.

Daripada maklumat yang diperoleh, dipercayai pengantin lelaki bercerai dengan isterinya yang baru berkahwin adalah kerana dia tidak mendapat restu keluarganya.

“Ada keluarga yang tidak setuju dengan pengantin lelaki yang mengahwini wanita itu.”Mereka masih mempunyai hubungan keluarga,” kata Abdul Wahid.

Namun, setelah video itu menjadi viral di media sosial dan pengantaraan dilakukan oleh polis, kedua-dua pengantin wanita akhirnya berdamai.

“Dia telah bersikap jujur ​​dengan lelaki ini kepada ibu bapa wanita itu dan meminta maaf.

“Sekiranya dimaafkan, dia akan menyambung semula perkahwinan itu.

“Itulah sebabnya kami mengarahkan mereka untuk merujuk kembali dan terus menandatangani Sijil Perkahwinan.

“Sekiranya fail-fail lain sudah selesai,” kata Abdul Wahid.

Kekecohan di atas pelamin itu nyata mengejutkan semua pihak apabila proses awal perkahwinan berjalan lancar tanpa masalah.

“Tetapi itu berlaku seperti itu. Di luar jangkaan kami.”Secara spontan sebelum menandatangani akta itu, dia segera meminta izin untuk menceraikan isterinya,” kata Abdul Wahid.

Tetapi dia sangat bersyukur kerana perkara itu akhirnya diselesaikan secara damai.Keluarga dan pasangan kedua-dua pengantin akhirnya bersetuju untuk meneruskan perkahwinan.

“Dari hasil pengantaraan, suami (pengantin perempuan) mengakui kesalahannya dan meminta maaf dan ingin berdamai,” kata Abdul Wahid.

Menurut sumber keluarga, difahamkan pengantin lelaki bertindak demikian kerana perkahwinannya itu secara paksaan akibat hamil luar nikah dan tidak mendapat restu keluarga.

Ketika perkahwinan itu berlangsung, ibu bapa pengantin lelaki tidak hadir lalu mendorongnya untuk bertindak sedemikian.

“Ibu bapa lelaki itu tidak setuju, ibu bapa lelaki itu tidak datang pada waktu upacara. Ini adalah keadaan darurat (pengantin perempuan hamil).

“Sebabnya (lelaki itu memutuskan perceraian adalah kerana) keluarga pengantin lelaki tidak menyukai keluarga wanita itu,” kata ahli keluarga yang hanya dikenali sebagai Fendi.

Tribunnews / Awani

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN