31 C
Kota Kinabalu
Khamis, Jun 20, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Jambatan konkrit menuju Kg Lungkidau rosak akibat hakisan tanah

Gambar atas: Jambatan konkrit berhampiran Kg Lungkidau yang rosak teruk akibat hakisan tanah

RANAU: Hari pertama di Tahun Baru sebuah jambatan konkrit di Kg Lungkidau rosak kerana hakisan tanah di tebing sungai memutuskan jambatan dari seberang dan bahagian tengah jambatan juga mengalami kerosakan, menunjukkan hakisan lanjut di tengah Sungai Liwagu.

Hujan berterusan di seluruh negeri mengakibatkan pelbagai kejadian tidak diingini seperti banjir dan hakisan tanah serta kerosakan kemudahan dan harta benda awam yang mengancam keselamatan penduduk di sini.

Dalam kejadian lain, kawasan lot kedai SEDCO di Kg Matupang Ranau turut mengalami kenaikan air berikutan hujan berterusan menyebabkan air mengalir dari bahagian berbukit di belakang perkarangan kedai.

Pemerhatian awal pihak berkuasa mengesyaki bukit teres antara punca utama banjir kilat kerana air hujan yang berlebihan tidak dapat diserap oleh tanah di atas bukit yang baru-baru ini dibersihkan untuk ladang.

Abidin Madingkir

Selain itu, pembetung dan longkang tersumbat di banyak kawasan berhampiran juga menyumbang kepada air bertakung di satu kawasan tertentu, dan tidak dapat mengalir secepat mungkin untuk mengelakkan air banjir.

Bertindak atas perkara itu, Adun Paginatan Datuk Abidin Madingkir berhubung dengan Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Pegawai Daerah Ranau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Bencana Alam Daerah.

Abidin yang juga Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri berkata jambatan konkrit di Lungkidau adalah projek mantan Ahli Parlimen Ranau dan pernah mengalami kejadian serupa, sehingga ia kemudian dibaiki melalui peruntukan MP.

“Jambatan gantung yang terletak berhampiran juga telah dinaik taraf melalui peruntukan ADUN. Mujurlah jambatan yang ini masih berfungsi walaupun air melimpah dari sungai.

“Mengenai jambatan konkrit, sebenarnya JKR Ranau telah mengemukakan cadangan kepada pihak atasan di peringkat Persekutuan sejak empat tahun lalu untuk menaik taraf jambatan itu supaya ia boleh bertahan dengan situasi seperti yang kita alami sekarang.

“Tetapi sehingga kini masih tiada kelulusan atau pembiayaan diterima untuk tujuan ini. Namun begitu, saya telah memberitahu Jurutera JKR kita di Ranau untuk membuat pemeriksaan tapak jambatan yang rosak dan membuat laporan yang diperlukan,” katanya.

Mengenai kejadian banjir kilat di lot kedai SEDCO, Abidin berkata siasatan perlu dilakukan terhadap kawasan teres di lereng bukit berhampiran lokasi kedai, dan menentukan legitimasinya serta spesifikasi kerja supaya ia tidak beroperasi bertentangan dengan peraturan dan undang-undang Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA).

Beliau turut mengarahkan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Ranau untuk memastikan semua saluran longkang yang tersumbat dapat dibersihkan dan memastikan semua saliran diselenggara sepanjang masa supaya tiada lagi kejadian tersumbat pada masa akan datang.

Mengenai satu lagi kejadian membabitkan jalan di Kg Minihas yang menghadapi risiko hakisan, beliau berkata JKR Ranau telah meninjau keadaan dan melaporkan jalan itu di bawah bidang kuasa pihak konsesi, di mana pihak berkenaan telah dihubungi untuk memantau keadaan.

Dalam pada itu, beliau turut menasihatkan penduduk kampung khususnya yang tinggal di sepanjang sungai di sini supaya berhati-hati dengan tanda bahaya, tidak terlibat dalam aktiviti sungai, menjauhi kawasan air yang dinaikkan, dan bersedia untuk berpindah bagi mendapatkan lokasi sekiranya keadaan bertambah buruk.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN