26 C
Kota Kinabalu
Sabtu, Februari 24, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Hisap vape dalam asrama dipercayai punca kejadian buli pelajar di Ranau

DSP SIMIUN LOMUDIN

RANAU: Hisap vape dipercayai punca beberapa pelajar dipukul sekumpulan pelajar lain di sebuah sekolah menengah berasrama, di sini, sehingga video kejadian itu tular di media sosial sejak semalam.

Ketua Polis Daerah Ranau, Deputi Superintendan Simiun Lomudin berkata, susulan kejadian itu, polis menahan 10 pelajar di sekolah berkenaan untuk membantu siasatan.

“Lima pelajar ditahan semalam manakala lima lagi ditahan hari ini.

“Semua pelajar yang ditahan berusia 15 hingga 17 tahun,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Menurutnya, semua pelajar kini dalam tahanan polis di dalam lokap dan akan dibebaskan dengan jaminan selepas siasatan ke atas mereka selesai.

“Siasatan mendapati kejadian itu berlaku pada 3 Ogos lalu sebelum tular di media sosial semalam.

“Siasatan awal juga mendapati punca kejadian dipercayai pelajar yang memukul dikatakan tidak berpuas hati dan marah kepada mangsa (pelajar) yang penghisap vape kerana menyusahkan pelajar asrama yang lain,” katanya.

Simiun berkata, siasatan masih diteruskan dan kes disiasat mengikut Seksyen 147 Kanun Keseksaan kerana merusuh dan Seksyen 506 Kanun Keseksaan kerana mengugut.

Semalam, tular satu rakaman video berdurasi lima minit 33 saat di media sosial Facebook dan aplikasi WhatsApp memaparkan mangsa dikerumuni sekumpulan pelajar di dalam sebuah bilik darjah di sebuah sekolah menengah.

Mereka dilihat seperti berbincang sesuatu sebelum beberapa pelajar menampar, menumbuk dan menendang beberapa pelajar lain.

Kejadian itu turut dirakam oleh salah seorang pelajar yang berada di tempat kejadian sebelum tular di media sosial.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN