24 C
Kota Kinabalu
Isnin, Julai 15, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

EDUCITY ISKANDAR TAWAR PROGRAM YAYASAN ANTARABANGSA OLEH NCUK

KOTA KINABALU: Dokumen penyerahan perjanjian penubuhan pusat pengajian di EduCity Iskandar dengan Konsortium Utara United Kingdom (NCUK) telah diadakan hari ini di Kompleks EduCity 1, diwakili oleh Pengarah Urusan EduCity Iskandar Malaysia Sdn Bhd, Wan Ahmad Saifuddin Wan Ahmad Radzi, (EIMSB) dan Pengarah Perkongsian dan Penempatan Universiti Suzanne Bartlett, mewakili NCUK dan disaksikan oleh Pengerusi EXCO EIMSB.Haris Hardi Zakaria.

Perjanjian ini telah memperakui EduCity Iskandar sebagai salah satu Pusat Pengajian NCUK yang menawarkan program International Foundation Year (IFY), iaitu program Fast Track yang menawarkan sesi sembilan bulan berbanding laluan tradisional ke universiti (satu tahun). Program IFY juga menawarkan nilai yang sangat baik untuk wang di mana yuran hanya sebahagian kecil daripada kos berbanding belajar program yang sama di United Kingdom.

Satu lagi sebab kos efektif untuk pelajar yang mengambil program ini ialah mereka akan dikecualikan daripada IELTS, TOEFL, dan peperiksaan Bahasa Inggeris lain yang diperlukan sebelum pengajian ijazah mereka kerana program itu sudah mempunyai modul bersepadu, English for Academic Purposes (EAP).

Ini membolehkan mereka dikecualikan daripada menetapkan semula IELTS atau peperiksaan Bahasa Inggeris yang lain dari universiti pilihan mereka. Kelayakan ini akan membantu merapatkan jurang antara kelayakan tempatan pelajar dan pengajian universiti. Ia direka untuk memberi mereka kemahiran akademik dan bahasa Inggeris yang diperlukan untuk berjaya di universiti antarabangsa.

Setelah memenuhi syarat untuk lulus program IFY mereka, pelajar yang memilih Asasi dalam Perniagaan akan mempunyai pilihan untuk meneruskan ijazah mereka dalam bidang Undang-undang, Kejuruteraan, Sains Komputer, Perniagaan, Kewangan dan Pemasaran. Sebaliknya, mereka yang memilih Yayasan Seni akan mempunyai pilihan antara bidang Seni, Kejuruteraan, Kreatif dan Hospitaliti.

Pelajar yang lulus program IFY akan mempunyai akses kepada lebih 4,000 darjah dan penempatan terjamin di mana-mana universiti rakan kongsi NCUK di UK, Australia, New Zealand dan Kanada, termasuk sepuluh (10) institusi pengajian tinggi di Malaysia yang turut menerima ini keperluan untuk mendaftar dalam program ijazah mereka iaitu, University of Southampton Malaysia, Heriot-Watt University Malaysia, Nottingham University Malaysia, Swinburne University Malaysia, Monash University Malaysia, Sunway University Malaysia, UCSI University Malaysia, HELP University Malaysia, Asia Pacific University Malaysia, City Universiti Malaysia dan Universiti Tunku Abdul Rahman Malaysia.

“Kami berbesar hati kerana NCUK telah memperakui kami sebagai salah satu Pusat Pengajian mereka untuk menawarkan program Tahun Asas Antarabangsa. Data terkini oleh NCUK menunjukkan bahawa lebih 80% pelajar yang telah mempelajari kelayakan NCUK mencapai ijazah kelas pertama atau kedua.

“Dengan fleksibiliti memulakan ijazah anda di EduCity Iskandar, pelajar kami kemudiannya akan berpeluang mengakses universiti bertaraf dunia untuk melengkapkan perjalanan pendidikan mereka,” kata Wan Ahmad Saifuddin.

Menambah lagi kenyataan Wan Saifuddin, Suzanne Bartlett turut menekankan banyak faedah menjalani program IFY oleh NCUK dalam ucapannya.

“Kadar kebolehpasaran graduan di seluruh universiti NCUK adalah sangat tinggi dan terdapat peluang latihan dan pengalaman kerja yang luas untuk pelajar. Saya ingin mengucapkan tahniah kepada EduCity Iskandar atas usaha baharu ini dengan NCUK dan sangat berharap untuk mengalu-alukan pelajar tambahan dari Malaysia ke program ijazah dengan Universiti NCUK selama bertahun-tahun yang akan datang.”katanya.

Program ini akan bermula pada September 2022, dan pendaftaran dibuka sekarang untuk mereka yang berminat untuk memohon program Tahun Asas Antarabangsa NCUK di EduCity Iskandar.

EduCity, pembangunan pemangkin yang didorong oleh Iskandar Investment Berhad (IIB), ialah bandar pendidikan berbilang kampus pertama di Asia yang dijangka menjadi penyumbang bakat untuk menyokong pelbagai aktiviti ekonomi Iskandar Malaysia sambil membentuk generasi pemimpin masa depan. Untuk kemudahan anda, pusat sehenti untuk maklumat tentang EduCity boleh dilihat di https://linktr.ee/educityofficial

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN