26 C
Kota Kinabalu
Sabtu, Februari 24, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

BUNG MINTA HENTIKAN ADU DOMBA DAN SENDIWARA SUSULAN PRN SABAH.

BUNG MOKTAR RADIN Timbalan Ketua Menteri dan Pengerusi Umno Sabah

KOTA KINABALU: Timbalan Ketua Menteri I Dato Sri Bung Moktar Radin mahu pihak yang masih mengamalkan budaya adu domba dan bersandiwara dengan menyalahkan pemimpin tertentu dalam hal dan urusan Sabah, susulan keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-16 lalu agar menghentikan tindakan tersebut.

Beliau berkata pihak berkenaan seharusnya berlaku adil, agar tidak merugikan parti dengan agenda peribadi.

Menurut beliau PRN Sabah sudah berakhir dan rakyat telah membuat pilihan justeru untuk tempoh lima tahun mendatang fokas kita ialah membangunan negeri, mensejahterakan rakyat memulihkan keadaan ekonomi negeri yang terkesan dengan pandemik Covid -19 yang ketika ini menunjukkan angka yang membimbangkan selepas PRN .

” Sudah tentu tumpuan utama kita mensejahterakan kehidupan rakyat dan menunaikan peringkat demi peringkat manifesto yang dijanjikan”

“Kita jernihkan keadaan, bukan mengeruhkan lagi kedukaan kita dengan keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) baru- baru ini.

“Duka dan pedihnya, UMNO Sabah yang merasainya, kita undur selangkah ke belakang bukan bererti kalah, tetapi kita bersedia untuk melangkah jauh lagi ke hadapan,” katanya dalam kenyataan, menerusi laman Facebook Barisan Nasional (BN) hari ini.

Pengerusi BN Sabah itu berkata, ‘post mortem’ juga akan dibuat bagi mencari punca beberapa kerusi yang ditandingi BN, mengalami kekalahan.

Bagaimanapun, beliau bersyukur BN masih mampu memenangi 14 kerusi daripada 32 kerusi yang mereka tandingi, malah 70 peratus daripadanya adalah muka baharu.

Bung Moktar berkata, UMNO Sabah juga akan membuat penambahbaikan bagi memastikan BN dapat merampas semula kerusi-kerusi tersebut pada PRN akan datang.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN