25 C
Kota Kinabalu
Sabtu, September 30, 2023
ADVERTISEMENTspot_img

Ranau, Kundasang kembali meriah dengan kehadiran pelancong

Missy (kedua kiri) dan rakan-rakan berjaya menawan puncak Kinabalu sejurus selepas PKP dimansuhkan

RANAU: Hujung minggu di daerah ini kembali rancak dengan kehadiran sejumlah besar pengunjung ke lokasi-lokasi pelancongan utama di sini setelah larangan rentas daerah dimansuhkan baru-baru ini.

Tempat pelancongan utama seperti Taman Kinabalu, Pekan Kundasang, Kg Mesilou Kundasang, Poring Hotspring, ladang arnab misalnya, melihat lebih banyak pengunjung pada hari Sabtu berbanding waktu semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Tinjauan media di sekitar daerah ini menyaksikan keluarga yang terdiri daripada ibu bapa dan anak-anak adalah pengunjung utama, sambil mengamati SOP yang disyorkan seperti penjarakan fizikal dan juga memakai pelitup muka.

Salah seorang pengunjung domestik yang ditemui, Missy Sambulang, 40, yang mengambil peluang keemasan untuk mendaki Gunung Kinabalu bersama dengan rakan-rakannya berkata, pengalaman menawan puncak gunung menggambarkan kejayaan yang bermakna terutama selepas pemansuhan PKP.

Missy

“Setelah sekian lama kita terpaksa menghindari daripada melibatkan diri dengan aktiviti sosial dan beriadah, hari ini kita bersyukur kerana melihat hari semakin cerah dan aktivit-aktiviti berkumpulan dapat dijalankan semula.

“Kegembiraan yang dinikmati dari pendakian kali ini begitu luar biasa dan menyegarkan badan dan minda. Walaupun kaki terasa lenguh, namun kegembiraan mengatasi segala halangan. Saya harap keadaan akan bertambah pulih dan kembali kepada normal,” katanya.

Sementara itu, kehadiran pengunjung memberi perasaan campur aduk kepada penduduk setempat di sini yang gembira melihat pelancongan bangun dari tidurnya, dan memberi petunjuk bahawa ekonomi perlahan-lahan akan berkembang, tetapi pada waktu yang sama kecewa kerana jalan raya semakin sesak, serta bimbang jangkitan Covid 19 mungkin merebak.

Bagi ahli perniagaan, Julius Leong, kehadiran lebih banyak orang ke daerah ini merupakan petunjuk positif bahawa ekonomi kembali bangkit, tetapi dia berharap semua orang mematuhi SOP yang ketat.

“Kami berharap hanya mereka yang diberi vaksin sepenuhnya yang datang dan berkunjung kerana kami tidak mahu kes-kes meningkat selepas ini. Kerana jika itu berlaku, saya khuatir perniagaan akan ditutup sekali lagi dan kita akan kembali ke titik pertama, ”katanya.

Seorang lagi pemilik perniagaan, Kong Soon Choi yang juga anggota Majlis Daerah Ranau (AMDR), menasihatkan semua pihak yang berkunjung atau berniaga di Dataran Tinggi agar sentiasa memupuk sikap bertanggungjawab dan tidak membuang sampah ke mana-mana untuk mengekalkan keindahan yang terkemuka kawasan pelancongan di Sabah.

Salah satu lokasi pelancongan di Ranau

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ranau, DSP Simiun Lomudin, berkata polis bersama-sama dengan Pusat Kawalan Operasi Bencana daerah (PKOB) akan terus memantau secara konsisten untuk memastikan orang ramai sentiasa mematuhi SOP ketika keluar melakukan perjalanan atau mengunjungi pusat-pusat rekreasi termasuk tempat-tempat tarikan di daerah.

Beliau juga mengingatkan mereka yang datang mengunjungi mana-mana lokasi menarik di sini atau pergi melakukan perjalanan untuk memastikan bahawa mereka telah menerima suntikan vaksin sepenuhnya sebagai langkah untuk mencegah dan mengurangkan penyebaran wabak Covid-19.

Ini kerana, katanya, di kabupaten Ranau masih terdapat kes positif harian.

“Orang yang membawa kanak-kanak berumur 12 tahun ke bawah juga diingatkan untuk menjaga atau memantau pergerakan mereka serta mengelakkan kesesakan. Perhatikan jarak fizikal sekurang-kurangnya satu meter.

“Polis tidak akan berkompromi atau teragak-agak untuk mengeluarkan kompaun sekiranya terdapat pelanggaran terhadap SOP,” katanya ketika dihubungi media baru-baru ini.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN