30 C
Kota Kinabalu
Sabtu, Februari 24, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Peserta Kursus Perancah bakal dihantar ke pelbagi lokasi dalam negara.

Para peserta Kursus Perancah yang bakal dihantar ke beberpa negeri

RANAU: Seramai 30 orang belia dari daerah ini yang berjaya menjalani Kursus Perancah selama dua minggu tidak lama lagi akan dihantar ke pelbagai lokasi kerja di Melaka, Johor dan Port Dickson.

Timbalan Menteri Dalam Negeri II merangkap Ahli Parlimen Ranau, Jonathan Yasin memuji Kelab Harapan Ranau (KHR), Pejabat Parlimen Ranau serta Linsun Engineering Sdn Bhd atas usaha luar biasa mereka dalam menjayakan kursus tersebut.

“Syukurlah 30 orang belia telah menyelesaikan Kursus Perancah yang diadakan di Kg Kilimu. Difahamkan, 15 peserta akan ditawarkan pekerjaan di kilang PETRONAS di Melaka, dengan kontrak lima tahun ditambah tiga tahun dan dua tahun.

“Sementara itu, 15 peserta kursus lain akan ditawarkan pekerjaan untuk projek lain di Pengerang Johor dan Port Dickson,” katanya dalam catatan di Facebook yang mendapat reaksi positif dari netizen.

Jonathan mengatakan sebelumnya bahawa kursus ini penting pada zaman sekarang kerana dengan pengetahuan dan kemahiran dalam bidang perancah, para peserta akan memenuhi syarat untuk mengisi jawatan yang diminta di sektor pembinaan.

“Tidak banyak penduduk tempatan yang terlibat dalam bidang pekerjaan ini dan banyak yang pertama kali mendaftar untuk mengikuti kursus dan latihan dalam perancah telah menarik diri, tetapi mereka yang bertahan kini bakal mempunyai peluang yang baik disamping memperoleh pendapatan lumayan.

“Mereka yang mempunyai kemahiran dan pengetahuan dalam bidang ini sangat diminati di pasaran pembinaan hari ini, bukan hanya di Semenanjung tetapi juga di Sabah. Oleh itu, saya mendesak anak muda kita di Ranau untuk berani dan menyahut cabaran untuk menjadi mahir dalam bidang ini, ”katanya.

30 peserta mendapat pendaftaran percuma untuk kursus ini, dan selain diberi elaun RM20 sehari ditambah makanan percuma, Jonathan juga mengumumkan insentif RM200 setiap peserta yang berjaya menamatkan kursus selama dua minggu.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN