30 C
Kota Kinabalu
Jumaat, April 19, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Persatuan Hakka banyak menyumbang kepada budaya serta pembangunan negeri Sabah

Liew (dua kanan) menerima cenderahati daripada Tham (dua kiri) dalam acara itu

RANAU: Jawatankuasa persatuan Hakka di seluruh negeri telah banyak menyumbang kepada budaya serta pembangunan negeri Sabah sejak awal lagi.


Presiden Kehormat Gabungan Persatuan Hakka Sabah & Wilayah Labuan Tan Sri Andrew Liew berkata, antara semua jawatankuasa kaum Cina di Sabah, jawatankuasa Hakka adalah yang paling ramai ahlinya di seluruh negeri.


“Membangun dan menyusun masyarakat jawatankuasa Cina bukanlah mudah, terutamanya apabila sukar untuk bekerjasama dan berkomunikasi antara satu sama lain. Namun begitu, walau seteruk mana pun keadaan sekarang, kita harus melihat ke hadapan.


“Syukurlah, sebagai persatuan Cina terbesar di Sabah, persatuan Hakka di seluruh negeri telah banyak menyumbang kepada budaya serta pembangunan negeri Sabah,” katanya.


Ke arah itu, Liew memberitahu semua yang terlibat dan ahli persatuan supaya mengamalkan pemikiran lebih ke hadapan dan tidak lupa bagaimana persatuan itu dilahirkan atau ditubuhkan sejak awal.

Liew, Tham dan perwakilan lain berkumpul di hadapan bangunan Persatuan Hakka Ranau


Beliau berkata demikian semasa Majlis Sambutan 3-dalam-1; Pembukaan Dewan Bankuet Tingkat Dua; Ulang Tahun Ke-20 Bangunan Persatuan Hakka Ranau; dan Ulang Tahun Persatuan Hakka Ranau ke-30 yang telah diadakan di sini baru-baru ini.


Lebih 200 wakil jawatankuasa Persatuan Hakka di seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei menghadiri acara itu berikutan sekatan Covid-19, manakala jemputan diedarkan kepada tetamu yang lebih ramai.


Liew yang juga Presiden Dewan Perniagaan Cina Bersatu Sabah (SUCCC) memuji Presiden Persatuan Hakka Ranau merangkap Kapitan Cina Paginatan, Datuk Jimmy Tham Nyuk Leong kerana berjaya memimpin dan membangunkan jawatankuasa itu di sini.


“Tahniah kepada Presiden dan semua ahli persatuan di sini. Anda telah menyumbang dengan semua tenaga, masa dan dana anda sejak tahun 1990-an. tahniah kepada anda semua, semoga persatuan di sini terus maju pada masa hadapan,” katanya.


Majlis Memotong Kek telah disempurnakan oleh Liew dan Tham bersama tetamu dan wakil yang datang dari seluruh negara serta negara jiran.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN