33 C
Kota Kinabalu
Ahad, Julai 14, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Perlu bekerja keras bagi melayakkan duduki Ujian Kecenderungan Kemasukan (UKKM): Faimin Kamin

RANAU: Kanak-kanak yang berada di Tahun 6 dan Tingkatan 3 perlu bekerja keras bagi melayakkan mereka menduduki Ujian Kecenderungan Kemasukan (UKKM) yang menjadi syarat utama kemasukan ke Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Tingkatan 1 dan Tingkatan 4.

Pengerusi Persatuan Siswazah Ranau, Datuk Hj Faimin Kamin berkata, kewujudan sekolah institusi MRSM di Ranau yang dijangka beroperasi dalam masa terdekat perlu dilihat sebagai peluang yang perlu diambil.

Bagaimanapun, beliau berkata ia bukanlah satu kemasukan yang mudah bagi setiap pemohon, kerana walaupun boleh difahami bahawa majoriti ibu bapa berminat untuk mendaftarkan anak-anak mereka untuk mendapatkan yang terbaik yang boleh ditawarkan oleh pendidikan, penyertaan adalah mencabar.

Beliau berkata, persiapan rapi perlu semua pihak terutama ibu bapa dalam mewujudkan persekitaran anak-anak mereka berpeluang lebih tinggi untuk melepasi syarat kemasukan ke MRSM.

“Ke arah itu, kita harus ingat bahawa di rumah, ibu bapa memainkan peranan penting untuk mewujudkan suasana menjaga dan mendisiplinkan diri berdasarkan kemesraan, kasih sayang dan dorongan,” katanya.

Menurut Hj Faimin, bagi mencapai tujuan tersebut, Majlis Guru Besar dan Persatuan Pengetua perlu mengadakan perjumpaan dengan ibu bapa supaya mereka dapat mengenal pasti inisiatif yang diperlukan yang boleh menentukan cara yang paling berkesan dalam hal ini.

“Tahun-tahun kebelakangan ini membawa lebih banyak halangan berbanding sebelum ini untuk keluarga. Daripada kebimbangan kesihatan, kewangan dan pengangguran, kepada pendidikan dan penjagaan anak. Kanak-kanak zaman sekarang juga tidak sama seperti 10 tahun dahulu.

“Perkara ini lebih rumit untuk keluarga moden. Memandangkan keluarga hari ini berbeza dengan keluarga tradisional yang kita ada dahulu, pendekatan berbeza juga diperlukan untuk mencapai matlamat yang diidamkan,” katanya.

Selain itu, katanya permuafakatan di peringkat sekolah boleh dilaksanakan untuk mengenal pasti pelajar berpotensi sebagai calon UKKM, supaya calon tersebut dapat digilap lagi bagi meningkatkan prospek mereka.

Sementara itu, beliau berkata, pada masa sama, Persatuan Siswazah Ranau boleh berperanan sebagai badan bukan kerajaan yang membantu masyarakat sedar dan memanfaatkan peluang pendidikan yang ada.

Faimin menegaskan bahawa pendidikan harus dilihat sebagai cara perubahan sosial kerana melalui pendidikan, telah terbukti bahawa kehidupan sosial sesebuah keluarga boleh berubah daripada ‘Miskin kepada Sejahtera’.

“Ini adalah rahsia terbuka yang telah dijadikan modal oleh keluarga bijak sepanjang zaman. Kanak-kanak yang berpendidikan boleh mengubah kehidupan keluarga mereka, dan bilangan contoh seumpama ini adalah banyak.

“Malangnya, ini berlaku kedua-dua hala, dan kita juga melihat betapa kekurangan pendidikan yang sewajarnya merupakan satu perjuangan yang sukar bagi kebanyakan orang kita sendiri, di hadapan mata kita sendiri. Inilah yang kita mahu ubah.

“Perubahan mesti bermula dalam masyarakat mikro yang kita panggil ‘keluarga’. Keluarga adalah entiti sosial yang paling penting di dunia, di atas negara dan mana-mana komuniti atau kumpulan lain. Kehidupan bermula dalam keluarga dan hubungan bermula dalam keluarga. Jadi lakukan perubahan,” katanya.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN