24 C
Kota Kinabalu
Isnin, Jun 24, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Penggantian paip air  sepanjang 1.5 km di Labuan dijangka siap sepenuhnya  awal tahun 2025

GAMBAR: FADILLAH  ketika melawat keadaan paip yang usang di Projek Penggantian Paip Pumping di Pulau Enoe, di sini, pagi ini.

LABUAN: Kerajaan Persekutuan telahpun meluluskan peruntukan sebanyak RM7.9 juta bagi penggantian paip lama  sepanjang 1.5 kilometer yang menghubungkan Rumah Pam air  di Pulau Enoe ke Tangki SGI.

Timbalan Perdana Menteri II, Datuk Seri Fadillah Yusof berkata, kerja kerja penggantian paip itu sudahpun bermula dan dijangka siap sepenuhnya pada awal tahun 2025.

“Bekalan air  di Labuan merupakan satu cabaran  yang dihadapi oleh masyarakat Labuan, kerana sumber bakalan air di sini agak terhad dan bergantung dengan bekalan air dari Sabah, selain itu  keadaan paip sedia ada sudahpun berkarat dan perlu diganti dengan paip baharu.

“Kita berharap dengan siapnya nanti sebahagian penggantian paip itu ianya akan dapat membantu mengurangkan gangguan bekalan air di Labuan” katanya dalam satu sidang akhbar selepas melawat Stesen Janakuasa Patau Patau dan Projek Penggantian Paip Pumping di Pulau Enoe, pagi ini.

Dalam waktu yang sama, Fadillah sudahpun melakukan perbincangan  bagi  melihat kepada hala tuju projek Labuan  untuk mencari bekalan air dari  sumber lain dan jika ini dapat dicapai  Labuan tidak lagi perlu bergantung sepenuhnya  bekalan air dari tanah besar Sabah.

Fadillah yang juga Menteri Peralihan Tenaga dan kemudahan Awam turut menjelaskan mengenai cadangan pembinaan lojikuasa baharu oleh Petronas bagi membantu menangani gangguan bekalan elektrik   yang kerap berlaku di Labuan.

Katanya perkara itu akan dibincangkan secara terperinci dalam mesyuarat kabinet pada 24 Januari ini.

“Cadangan loji janakuasa  yang akan dibangunkan oleh Petronas itu telahpun dibincangkan di peringkat kabinet dan ia akan menjadi usaha kerjasama dengan Suruhanjaya Tenaga Sabah (SEC) dan Sabah Electricity Sdn. Bhd (SESB)  dengan sasaran projek itu ditetapkan untuk disiapkan menjelang tahun 2027” katanya.

Fadillah berkata, Labuan memerlukan sekurang-kurangnya 150 megawatt, berbanding rancangan yang ada sekarang hanya 130 megawatt.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN