31 C
Kota Kinabalu
Ahad, Julai 14, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Pencipta Konsep ”Copy-Cut-Paste” Meninggal Dunia

PENGASAS konsep ”cut-copy-paste”, Larry Tesler dilaporkan meninggal dunia di usia 74 tahun, Isnin lepas, menurut laporan CNET.

Sebahagian besar masyarakat dunia, nama ahli sains komputer Larry Tesler memang tidak begitu terkenal dengan nama-nama tokoh teknologi lain, seperti Bill Gates, Steve Jobs, atau Mark Zuckerberg.

Walau bagaimanapun, Larry Tesler telah membuat sumbangan yang terbesar dalam industri teknologi untuk menjadikan komputer dan peranti mudah alih lebih mudah digunakan seperti sekarang.

Terdapat beberapa sumbangan Larry kepada industri teknologi. Sebelum menyertai Xerox Palo pada tahun 1973, Larry memulakan kerjayanya pada tahun 60-an sebagai pengatur dan penyelidik Stanford AI.

Salah satu penemuannya ketika bekerja di Xerox adalah sesuatu yang sangat umum, dan sering dilupakan oleh kebanyakan orang ketika seseorang menciptakannya.

Bersama Tim Mott, rakannya di Xerox, Larry mencipta ciri atau arahan yang sering kita gunakan setiap hari, iaitu cut-copy-paste.

Walaupun dia tidak menemui idea asas untuk memindahkan teks digital dari satu tempat ke tempat lain, tetapi Larry yang mencipta kaedah khas dan penamaan arahan sehingga sekarang.

Tesler kemudian secara rasmi menyertai Apple pada tahun 1980. Dia merupakan salah satu tokoh pertama yang menyumbang kepada pembangunan Apple.

Bukan itu sahaja, ia juga bertanggungjawab untuk meningkatkan penampilan antara muka (UI) sebelumnya, dan mengarah kepada populariti ciri cut-copy-paste.

Pada tahun 1986, beliau dilantik sebagai VP teknologi canggih di Apple, dan dinaikkan pangkat menjadi VP dan Ketua Saintis pada tahun 1993.

Selepas meninggalkan Apple pada 1997, Larry menjadi pengasas bersama Perisian Stagecast. Beliau juga bekerja di Amazon, Yahoo, dan syarikat teknologi lain sebelum menjadi perunding pada tahun 2009.

Sumbangan Larry kepada industri teknologi moden sangat besar.

Kerja-kerja beliau di Xerox dan Apple menimbulkan banyak inovasi yang kemungkinan besar tidak ramai yang akan melihatnya.

Selain itu, pendekatan penglihatannya terhadap sistem pengkomputeran moden adalah salah satu sebab penting komputer bergerak dari perkakasan bersaiz besar ke dalam peranti dalam kehidupan seharian kita.

Sumber : The Register,  Cnet

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN