27 C
Kota Kinabalu
Isnin, Julai 15, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

PASTIKAN BEKALAN KIT RTK ANTIGEN KENDIRI CUKUP

0leh: Liza Din


KOTA KINABALU: Persatuan Pengguna Bijak Pantai Barat Sabah meminta pihak berkuasa memastikan bekalan kit RTK antigen kendiri cukup di pasaran bagi memenuhi permintaan yang semakin meningkat.

Presidennya, David Chan (gambar) berkata, dalam keadaan varian Omicron Covid-19 yang semakin menular permintaan terhadap alat tersebut didapati semakin bertambah.

Malah, beliau menggesa pihak berkuasa memastikan tidak ada mana-mana pihak yang cuba mengambil kesempatan menaikkan harga barangan tersebut yang telah dikawal oleh kerajaan.

“Dalam isu ini kita tidak pasti mengapa ada laporan bekalan kit RTK antigen kendiri tidak cukup sama ada penjual mendapatkan sendiri daripada pengeluar atau berpunca daripada orang tengah.

“Sehubungan itu, kita akan mengadakan pertemuan dengan pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna bagi mendapatkan gambaran lebih jelas,” katanya.

Beliau turut meminta orang ramai agar lebih bijak dalam mendapatkan bekalan tersebut dengan membeli di farmasi dan kedai-kedai yang dibenarkan oleh pihak berkuasa.

Jelasnya, kedai-kedai berkenaan mendapat kebenaran khas daripada KPDNHEP dan tidak sepatutnya berlaku kenaikan harga atau kekurangan bekalan.

“Kita harap dalam keadaan masyarakat yang bimbang dengan peningkatan kes positif Covid-19, kita ujian ini cukup bekalannya di pasaran bagi membolehkan ujian pantas dilakukan,” tambah beliau.
 

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN