GAMBAR: JOHAN…. Haji Wan Rahim (tengah) ketika menyampaikan hadiah kepada Kumpulan Nan Bang Lion Dance dari Kota Kinabalu
LABUAN: Kumpulan Nan Bang Lion Dance dari Kota Kinabalu muncul johan Pertandingan Tarian Singa Terbuka Labuan anjuran Labuan Society yang diadakan tapak Medan Selera , baru baru ini.
Kumpulan itu berjaya membawa pulang hadiah wang tunai RM5000 beserta sebuah piala.
Naib Johan disandang oleh Persatuan Tarian Singa dan Naga Keong Fatt Sabah untuk membawa pulang hadiah wang tunai RM3,000 beserta sebuah piala.
Manakala tempat ketiga dimenangi oleh tarian singa Persatuan Penganut Agama Sin Ong Dian Labuan menerima hadiah wang tunai RM1,000 dan juga sebuah piala.
Pertandingan yang julung kalinya diadakan itu telah disertai sebanyak 10 pasukan yang melibatkan tujuh pasukan dari Sabah dan tiga dari Wilayah Persekutuan Labuan.
Tujuh lagi pasukan yang menyertai pertandingan itu ialah Pasukan Tarian Singa dan Naga Xu Xiang Sabah, Kelab Tarian Singa San Shen Gung (Hong Teck) Kota Kinabalu, Persatuan Penganut Dewa Tian Fa Wei Leng (Keong Sin) Lion Dance Art Keningau, Persatuan Kebudayaan Sukan Tarian Naga dan Singa Tennan Xuan Ju, Tokong Feng Huang Shan Ba Xian Miao Jiu Huang Da Di Labuan, Persatuan Tarian Naga dan Singa Kin Ket Sabah dan Persatuan Tarian Singa Huat Choo Kong Temple Trouple Labuan.
Majlis perasmian pertandingan itu disempurnakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Labuan, Rithuan Mohd Ismail, manakala majlis penyampaian hadiah disempurnakan oleh Penasihat Labuan Society yang juga Pengerusi Penganjur, Haji Wan Rahim Wan Abdul Rahman.