RANAU: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Karanaan, Datuk Seri Panglima Haji Masidi bin Manjun memuji keprihatinan badan korporat, NGO serta individu yang membuat inisiatif membantu golongan yang memerlukan khususnya pada bulan Ramadan yang mulia.
Beliau berkata ia sentiasa sangat menggembirakan untuk melihat pelbagai organisasi dan individu yang tampil ke hadapan dan melakukan sesuatu untuk memberi kembali kepada masyarakat seperti yang ditunjukkan oleh sekumpulan tokoh korporat dari WCT Berhad dan Persatuan Hakka Ranau.
Pada Sabtu, delegasi WCT Berhad diketuai Incharge Sabahnya, Peter Dai dan Persatuan Hakka Ranau diketuai Pengerusinya, Datuk Jimmy Tham Yuk Leong yang menyumbang kira-kira 2,000 helai baju dan jeans baharu bernilai RM30,000.
Masidi yang juga Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan (KKTP) merangkap Menteri Kewangan II negeri menerima sumbangan itu dalam satu majlis ringkas yang diadakan di Pejabat Unit Pembangunan Masyarakat (UPPM) Karanaan dekat sini.
Turut hadir pada majlis itu ialah Adun Dilantik, Datuk Amisah Yassin, PPM Karanaan, Rosdie Abd Ghani, Bendahari Dewan Perniagaan Cina (RCCC) Ranau, Chin Yun Hing dan pegawai lain dari WCT Berhad dan Persatuan Hakka Ranau.
Sementara itu, Jimmy turut mengucapkan terima kasih kepada Masidi dan Peter yang meluangkan masa menjayakan majlis ringkas itu, walaupun jadual harian mereka padat.
“Kami gembira diberi peluang untuk menjadi sebahagian daripada usaha murni ini dan menghubungkan syarikat-syarikat besar dan menyediakan ruang untuk mereka menyumbang kepada masyarakat, terutama mereka yang memerlukan di Ranau.
“Kami faham bahawa tidak semua orang mampu membeli pakaian baharu untuk perayaan akan datang, terutamanya selepas tempoh yang panjang di mana semua orang bergelut semasa pandemik Covid 19 yang melanda seluruh dunia.
“Jadi dengan ini, kami berharap mereka yang memerlukan dapat menjalani hari yang lebih cerah di hadapan, terutamanya semasa sambutan Hari Raya Aidilfitri yang akan tiba dalam beberapa minggu lagi,” kata Jimmy yang juga Presiden RCCC.
Dalam majlis itu, Peter turut mengambil peluang menyumbang RM3,000 untuk majlis berbuka puasa anjuran Karanaan UPPM.
Selepas majlis penyerahan sumbangan, Masidi dan para perwakilan meneruskan perjalanan ke Kg Kimolohing Ranau untuk majlis berbuka puasa yang diadakan dengan mematuhi SOP yang disyorkan oleh pihak berkuasa.