24 C
Kota Kinabalu
Isnin, Julai 15, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Komuniti Harapan Malaysia dan Kelab Malaysiaku, satu inisiatif positif: Abidin Madingkir.

Oleh Cleo Will

RANAU: Inisiatif positif oleh Jabatan Penerangan dalam memupuk semangat patriotisme di kalangan rakyat melalui Komuniti Harapan Malaysia (KHM) dan Kelab Malaysiaku adalah penting dalam mengekalkan keamanan dan keharmonian dalam masyarakat.

ABIDIN (tengah) dalam sesi bergambar

Adun Paginatan Datuk Abidin Madingkir berkata usaha untuk memupuk semangat patriotisme yang bermotivasi tinggi dan untuk membentuk identiti seseorang itu perlu diteruskan ke seluruh masyarakat melalui KHM, khususnya di kalangan pelajar melalui Kelab Malaysiaku.

“Melalui KHM, satu generasi yang mempunyai semangat nasionalisme yang tinggi dan memahami agenda kerajaan yang sebenarnya terhadap perpaduan rakyat secara tidak langsung menjadikan insan yang berharga untuk agama, bangsa dan negara.

“Demikian juga, Kelab Malaysiaku adalah platform yang mendedahkan generasi muda kepada Amalan Demokrasi, Kebebasan Bersuara dan Jelajah Minda dengan tujuan untuk memberikan pandangan dan penghargaan terhadap dasar kerajaan,” katanya.

Sehubungan itu, katanya, dengan mengukuhkan komunikasi antara masyarakat pelbagai kaum, Jabatan Penerangan mampu meningkatkan pemahaman dan penghargaan terhadap dasar dan agenda kerajaan di kalangan rakyat di peringkat akar umbi.

Abidin berkata demikian ketika merasmikan Majlis Apresiasi Sepakat @ Komuniti Daerah Ranau yang dianjurkan oleh Jabatan Penerangan Ranau di Lohan Rest House baru-baru ini.

Acara ini disertai oleh anggota KHM dari sembilan bahagian iaitu KHM Kg Karanaan, KHM Kibbas, KHM Perancangan, KHM Bundu Tuhan, KHM Kg Libang, KHM Kg Lohan, KHM Kg Bongkud, KHM Pekan Ranau dan KHM Kg Terelabou.

Acara ini turut disertai oleh anggota Kelab Malaysiaku yang melibatkan pelajar dari empat buah sekolah menengah utama iaitu SMK Mat Salleh, SMK Kundasang, SMK Ranau dan SMK Lohan.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Pegawai Daerah Mohd Yassin Ibrahim, Ketua Pegawai Perhubungan Parlimen Ranau Lajim Hj Momen, ketua Jabatan Penerangan Ranau Yaacob Hamud, Pemimpin Pembangunan Masyarakat (PPM) Paginatan Hisyamudin Harun, PPM Karanaan Awasi Ghanie dan lain-lain.-TAMAT-

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN