26 C
Kota Kinabalu
Jumaat, Jun 14, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Khemah bekas gerai menjual durian tepi jalan yang rosak, menjolok mata

DITINGGALKAN USANG … Keadaan bekas gerai menjual durian ditinggalkan begitu sahaja sehingga menyakiti mata

RANAU: Penjual buah durian yang tidak dapat menjalankan perniagaan di tepi jalan sejak kebelakangan ini digesa tidak meninggalkan khemah-khemah jualan mereka dalam keadaan yang menjolok mata di kalangan orang ramai.

Salah seorang anggota masyarakat di sini, Alvin R, mengadu bahawa tindakan peniaga buah durian yang hanya meninggalkan bingkai khemah gerai sedemikian rupa tidak seharusnya berlaku.

“Lokasi ini terletak di jalan sekitar beberapa kilometer sebelum sampai ke pekan Ranau dari Kundasang. Ini juga merupakan jalan masuk pelancongan utama bagi pengunjung ke daerah kita, yang merupakan salah satu destinasi pelancongan utama di negara ini.

“Rangka besi di lokasi mempengaruhi pemandangan kerana setiap pengguna jalan akan melihat lokasi ketika melewati kawasan ini. Disarankan agar pihak berkuasa tempatan mengambil tindakan untuk membuang kerangka besi sepenuhnya untuk membersihkan kawasan itu,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Majlis Daerah Ranau (MDR), Jupirin Hj Ruhimin mengatakan pada masa lalu, Majlis ingin membersihkan dan membuka semua khemah, tetapi peniaga meminta agar tidak membukanya kerana peniaga akan datang menjual semasa musim buah.

“Namun, kerana keadaan semasa pandemi Covid-19 di Ranau, penjual buah-buahan tersebut tidak dapat menjual, dan seperti yang kita lihat sekarang, khemah-khemah ditinggalkan di bawah hujan, angin dan terik mentari, mengakibatkan ianya menjadi usang, sangat tidak menyenangkan dan tidak selesa untuk mata untuk melihat.

“Keadaan sekarang semakin tidak teratur. Justeru, MDR akan membersihkan kawasan tersebut dan jika penjualan durian akan disambung pada masa akan datang, penjual akan dipertimbangkan semula untuk penggunaan sementara kawasan ini,” katanya.

Jupirin berkata, MDR melalui Bahagian Kesihatan Alam Sekitar dan Perkhidmatan Bandar akan memantau kawasan ini dari semasa ke semasa

TAMAT
pIX:

1 – DITINGGALKAN USANG … Keadaan bekas gerai menjual durian ditinggalkan begitu sahaja sehingga menyakiti mata

2 – Jupirin Hj Ruhimin

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN