30 C
Kota Kinabalu
Selasa, Julai 23, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Kementerian Kesihatan diminta timbang semula pembangunan hospital baru Ranau: Abidin

Oleh: CLEO WILL

RANAU: Kementerian Kesihatan mesti menimbang semula keperluan yang sangat penting bagi daerah untuk mendapatkan hospital baru memandangkan jumlah pesakit yang semakin meningkat di Hospital Ranau selain keperluan kemudahan yang lebih baik dan terkini.

Hubungi kami untuk perkhidmatan


Adun Paginatan Datuk Abidin Madingkir berkata beliau telah berulang kali menyuarakan keperluan di Dewan Undangan Negeri tetapi setakat ini tidak ada usaha dari Kementerian Kesihatan dan Kesejahteraan Rakyat untuk mengesyorkan kepada Kerajaan Persekutuan mengenai perkara ini.


“Saya faham bahawa Jabatan Kesihatan Negeri masih mencari tapak walaupun Pejabat Daerah Ranau telah mencadangkan di Kg Dilek tetapi tidak diterima oleh Jabatan dengan alasan ia jauh dari jalan utama.


“Bagaimanapun, isu tapak ini telah diselesaikan dan Jabatan Kesihatan Ranau telah bersetuju dengan tapak tersebut,” kata Abidin yang juga Naib Presiden UPKO Sabah dan bekas Datuk Bandar Kota Kinabalu.


Beliau berkata peningkatan jumlah pesakit di Ranau akibat pertumbuhan penduduk telah membawa kepada kekurangan ruang di Hospital Ranau hari demi hari.


“Pesakit yang tidak boleh dirawat di Hospital Ranau perlu dihantar ke Kota Kinabalu. Oleh itu, saya berharap agar Hospital Ranau baru yang dicadangkan diberi pertimbangan yang serius.


“Projek ini adalah keperluan mendesak dan telah menerima banyak aduan daripada orang ramai. Saya berharap cadangan ini dapat dibangunkan tidak lama lagi untuk memberikan keselesaan kepada penduduk daerah Ranau, “katanya.


Sementara itu, beliau berkata ada kalanya klinik pergigian di Sabah juga menghadapi kekurangan kemudahan seperti kerusi pergigian dan peralatan lain.


“Ini sememangnya menjadikan sukar bagi para doktor gigi untuk merawat pesakit dengan peningkatan jumlah pesakit selama bertahun-tahun. Saya benar-benar berharap kementerian melaksanakan rancangan tindakan jangka panjang untuk menangani masalah ini, “kata Abidin.-TAMAT-

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN