25 C
Kota Kinabalu
Khamis, Jun 20, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

PASAR HARIAN BERBUMBUNG DAN PASAR BESAR PEKAN RANAU SENTIASA DIPERIKSA DAN DIPANTAU: MDR

PEMANTAUAN.,.Elmer (empat kiri), Tan Eng Sing (tiga kanan) bersama yang lain.

RANAU: Majlis Daerah Ranau (MDR) serius untuk Memeriksa dan Pemantau keberkesanan pematuhan peraturan yang kuat-kuasakan kepada semua peniaga dan penjaja di bagunan Pasar Terbuka dan Pasar Besar di pekan tersebut. Satu pemantauan yang telah dijalankan dihadiri Pegawai Eksekutif MDR, Elmer Datuk Matius (PE) baru MDR, dengan Ketua-ketua bahgian MDR, Pengerusi Jawataankuasa Kesejahteraan Dalam Bandar (JKDB) Pekan Ranau Tan Eng Sing dengan Jawatankuasanya serta unit hasil dan pembantu pnguatkuasa MDR.

Sempena program pemantauan itu, pihak MDR dan rombongan mereka telah menjalankan pemeriksaan ke beberapa lokasi utama kawasan dua bangunan pasar tersebut termasuklah,
Memastikan sama ada meja jualan merupakn pemilik sebenar yang menjalankan perniagaan bukan disewakan kepada orang lain serta memeriksa kehadiran pemilik sebenar meja jualan itu masih aktif atau sebaliknya untuk datang berniaga atau membiarkan meja jualannya kosong atau disewakan kepada peniaga lain.

Sempena pemantauan itu para peniaga diberi peri gatan agar lesen perniagan masih aktif mereka sentiasa mematuhi pembayran lesen atau permit agar dikemaskini bgi mengelakan bayaran tertunggak atau tetunda.

MDR juga merancang untuk menambahbaikserta menaik taraf kawsan bangunan termasuk sistem perparitan kawasan pasar sentiasa ditahap terbaik.

Menurut Elmer, penempatan khas sementara kepada pniaga yang tidak mempunyai meja jualan didalam pasar berbumbung. (Peniaga dari kampung yang seringkali menjalankan aktvti jual beli sayur di kawsan lorong pejalan kaki berbumbung akan turut diberi perhatian pihak MDR.

“Pemeriksaan ke atas pekerja yang diambil oleh peniaga atau pemilik meja jualan juga kita pastikan hendaklah mendapat kebenaran bertulis daripada MDR serta memastikan pekerja adalah orang temptan. “Largan keras dan adalah menjadi satu kesalahan jika didapati ada peniaga mengupah pekerja bukan warga tempatan Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI)”, tegas Elmer.

*Dalam pemantauan yang dijalankan, mendapatipati beberapa perkara dikenal pasti untuk membaik pulih keadaan kawsan pasar termsuklah menaiktaraf banguna, sistem perparitan dan juga meyusun atur semula meja jualan, kedudukan peniaga serta jenis jualan yg terdapat di bangunan pasar besar tersebut. Hadir sama sempena program itu ialah, Inspektor Kesihatan, Juelber Albert.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN