27 C
Kota Kinabalu
Jumaat, April 19, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Jonathan Yasin puji inisiatif, usaha PDRM anjur Program Pencegahan Jenayah Dalam Talian

Jonathan(tengah) ketika melawat booth pameran di luar Dewan Masyarakat Ranau

RANAU: Timbalan Menteri Dalam Negeri II merangkap Ahli Parlimen Ranau, Datuk Jonathan Yasin memuji inisiatif dan usaha Polis Di Raja Malaysia (PDRM) dalam menganjurkan Program Pencegahan Jenayah Dalam Talian Daerah Ranau yang diadakan di Dewan Masyarakat Ranau pada hari Sabtu.


“Ini adalah program yang sangat baik untuk penduduk di kawasan luar bandar supaya mereka mendapat info yang betul tentang bagaimana jenis jenayah ini dilakukan oleh penjenayah yang menyasarkan masyarakat sepanjang masa.


“Ini akan memberi kefahaman serta pendedahan yang diperlukan oleh orang ramai untuk mengelakkan diri daripada terlibat dalam aktiviti tersebut dan yang lebih penting untuk tidak menjadi mangsa perbuatan jenayah tersebut.


“Terima kasih kepada PDRM Bukit Aman, Kota kinabalu dan Ranau kerana telah menganjurkan program yang begitu bermakna yang menjadi pembuka mata kepada ramai orang di Ranau serta Sabah, dan Malaysia keseluruhannya,” kata beliau.


Jonathan berkata, rakyat yakin kerana Malaysia adalah satu-satunya negara di dunia di mana agensi polis, iaitu PDRM, telah mencipta satu sistem di mana orang ramai boleh membuat semakan masa sebenar bagaimana kita boleh mencegah aktiviti jenayah siber.


Selain itu, kata beliau, PDRM juga telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan ceramah dan mengedar risalah di peringkat kampung, menyiarkan info dan amaran melalui Facebook supaya orang ramai berwaspada dengan pelbagai taktik dan skim penipu.


“Seperti yang kita tahu, rakyat hari ini sudah semakin celik teknologi dan sebab itu kita berharap, mereka akan melayari media sosial dan membaca posting PDRM tentang kegiatan jenayah oleh pihak tidak bertanggungjawab ini.


“Kita berharap mereka yang terjumpa info oleh PDRM tentang risiko penipu dalam talian dan jenayah komersial siber dapat memajukan dan berkongsi maklumat tersebut kepada rakan dan keluarga agar mesej ini sampai kepada seramai yang boleh,” kata beliau.


Bagi Ranau, tambah Jonathan, setakat ini kita juga diberitahu bahawa kadar jenayah jenis ini yang dilaporkan kepada polis masih dalam tahap terkawal walaupun melibatkan jumlah wang yang besar sejak beberapa tahun lalu.


“Saya secara peribadi berharap selepas program ini, orang ramai di Ranau, Sabah dan Malaysia amnya akan memilih untuk mengabaikan semua panggilan yang terdengar meragukan yang meminta mereka mendedahkan maklumat peribadi kepada pemanggil.


“Saya mengulangi gesaan agar orang ramai mencari maklumat dan butiran tentang jenis aktiviti jenayah ini yang menyebabkan semakin ramai orang kehilangan banyak wang melalui pengesyoran yang dicadangkan,” jelas beliau.


Selain itu, Jonathan juga mencadangkan agar orang awam mesti terus bekerjasama dengan PDRM dengan menyalurkan segala maklumat kepada mereka sekiranya ada yang mengalami apa-apa skim seperti yang dinyatakan supaya pihak berkuasa dapat mengambil tindakan segera.


“Rujuk terus ke balai polis berhampiran, dan rujuk kepada bank yang berkenaan untuk sebarang kes yang berlaku di sekeliling kita. Tetapi penyelesaian terbaik adalah tidak mempercayai mereka yang menawarkan sesuatu yang terlalu bagus untuk menjadi kenyataan,” jelas Jonathan.


Turut hadir, Timbalan Pengarah (Jenayah Siber Dan Multimedia) Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, SAC Victor Sanjos, Ketua Jabatan Pengurusan Kontinjen Sabah, Datuk Zabidi Bin Hj Md Zain, Ketua Polis Ranau, DSP Simiun Lomudin, Penolong Pegawai Daerah, Florencia Padasian dan lain lain.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN