25 C
Kota Kinabalu
Selasa, Disember 5, 2023
ADVERTISEMENTspot_img

Golongan remaja sambut baik pemberian vaksin

Joevier (kiri) merakam gambar bersama ibunya (tengah) dan Jexther selepas divaksinasi.

RANAU: Pemberian Vaksin kepada remaja khususnya golongan pelajar sekolah merupakan suatu  tanggungjawab yang perlu dipatuhi sekaligus menjadi suatu kenangan terindah dalam sejarah hidup mereka.

Sesungguhnya usaha kerajaan menerusi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM)  melaksanakan vaksinasi kepada golongan remaja terutama pelajar sekolah berumur 12-17 tahun adalah positif sebagai benteng diri sendiri, keluarga dan komuniti  mengekang  jangkitan pandemik Covid-19 sekaligus menjadi suatu kenangan terindah apabila Covid-19 sudah beransur pergi.

Demikian pendapat antara pelajar yang sempat ditemui ketika mereka menghadiri untuk menerima vaksin Dos 1 dan dos 2 di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Dewan Masyarakat Ranau pagi tadi (10 Oktober) melibat 314 orang pelajar Sekolah Kebangsaan (SK) dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) sekitar daerah Ranau.

“Walaupun vaksinasi ini agak mencabar namun kami adik beradik harus akur dan menerimanya secara positif dan tidak berasa takut atau meragui untuk divaksinasi kerana vaksin yang diguna pakai sudah mendapat kelulusan dan selamat penggunaannya oleh kerajaan melalui KKM”, jelas adik Joevier Jamesron 17, pelajar Tingkatan Lima dari SMK Mat Salleh Ranau yang menerima suntikan dos 2 besama adiknya  Jexther 15, pelajar Tingkatan 3, di sekolah yang sama  menerima suntikan dos pertama jenis Pfizer ditemani ibu mereka Airine Abidin dari Taman Saujana Kinabalu (TSK) untuk menerima vaksinasi di PPV dewan masyarakat Ranau.

Joevier mengajak golongan remaja (pelajar sekolah) yang lain agar hadir ke PPV terdekat untuk divaksinasi sebagai perisai diri sendiri, keluarga dan warga sekolah daripada jangkitan Covid-19 yang masih belum berakhir.

“Kita harus akur dengan arahan pihak  KKM melalui sekolah untuk memutuskan rantaian Covid-19. ‘Lindung Diri, Lindung semua'”, tambah Joevier.

             

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN