26 C
Kota Kinabalu
Jumaat, Jun 14, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

DUN PAGINATAN CAPAI 80 PERATUS PENDUDUK LENGKAP DIVAKSIN

Hisyamuddin (berdiri tengah) dan yang lain memberi dorongan kepada remaja itu sementara mereka menunggu giliran untuk mendapatkan suntikan vaksin

RANAU: Berkat program Outreach yang berterusan dengan kerjasama Pejabat Adun Paginatan, UPPM Paginatan dan Klinik Kesihatan di sini, jumlah peratusan mereka yang telah diberi vaksin di setiap kawasan kampung di DUN Paginatan telah mencapai 80peratus.

Adun Paginatan, Datuk Abidin Madingkir berkata, peratusan ini merujuk kepada mereka yang telah menyelesaikan dos mereka untuk suntikan vaksin Covid 19.

Katanya, selebihnya yang belum diberi vaksin disebabkan oleh masalah kesihatan dan ada juga yang belum bersedia menerima suntikan vaksin.

Justeru, beliau meminta semua yang belum menerima vaksin, terutama yang tidak memiliki masalah kesihatan, agar segera datang dan diberi vaksin, agar mereka tidak dilarang memasuki kedai, pasar raya, pejabat kerajaan dan lain-lain premis.

Abidin yang juga Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri berkata, tidak lama lagi, mereka yang tidak divaksinasi juga akan dihalang untuk bergaul dengan orang lain di kampung mereka yang telah memilih untuk diberi vaksin.

Sementara itu, UPPM Paginatan, Hisyamuddin Harun berkata, belia berusia antara 12-17 tahun, telah menghadiri pusat vaksinasi di sini sejak 19 Sept 2021 sempena program Outreach di Kg Paus Ranau untuk mendapatkan Vaksin.

Untuk kawasan ini, beliau meminta para ibu bapa untuk membawa anak-anak mereka untuk mendapatkan vaksin secepat mungkin kerana ini adalah langkah yang bijak untuk membantu seluruh negara mencapai imunisasi kelompok.

Hisyamuddin mengatakan, jadual program vaksinasi yang berjalan di seluruh daerah, terutama di daerah Paginatan sedang diedarkan, dan mereka yang layak harus merebut peluang yang ada.

“Ibu bapa atau penjaga boleh membawa anak anda mengikut tarikh dan sekolah yang terlibat seperti yang disarankan oleh jabatan kesihatan. Tetapi sila tangguhkan sekiranya anak itu mempunyai simptom atau ada ahli keluarga yang dikuarantin di rumah,” katanya.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN