30 C
Kota Kinabalu
Khamis, Jun 20, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Abidin Madingkir lancar cawangan pertama STARSABAH Dun Paginatan.

Abidin (tengah) menerima borang keahlian daripada Lino selaku Pengerusi Cawangan Star Kg Mindohuon Baru

RANAU: Parti Solidariti Tanah Airku (Star) Ranau mengorak langkah mengukuhkan kedudukannya di sini dengan pelancaran rasmi Cawangan Kampung pertamanya di Kg Mindohuon Baru dalam DUN Paginatan di sini pada Sabtu.


Merasmikan pelancaran itu ialah Ketua Bahagian Star Paginatan merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paginatan, Datuk Abidin Madingkir, yang menyifatkan langkah itu tepat pada masanya dan baik untuk kemajuan parti itu di sini.


“Kami dengan sukacitanya mengumumkan cawangan kampung ini di Kg Mindohuon Baru. Ia sesuatu yang tidak pernah dilakukan sebelum ini dan matlamat kami adalah untuk memastikan semua 82 kampung di Paginatan akan berjaya menubuhkan cawangan parti Star mereka sendiri tidak lama lagi,” katanya.


Dengan penubuhan cawangan-cawangan, katanya, ia akan memudahkan pengurusan pentadbiran parti selain memudahkan pendaftaran ahli baharu parti yang semakin bertambah di setiap kampung.


Abidin memuji keberanian Ketua Kampung merangkap Pengerusi Star cawangan Kg Mindohuon Baru, Lino Ikun kerana cekap mengumpulkan penyokong di kampung itu dalam masa yang singkat dan berjaya menganjurkan majlis tersebut.


Beliau berkata, tugas penubuhan cawangan kampung bukanlah perkara mudah untuk dilakukan pengerusi, justeru penduduk kampung khususnya penyokong di sini perlu berganding bahu menyokong usaha itu.

Abidin (tengah) dan semua penyokong Star di cawangan yang baru ditubuhkan di Kg Mindohuon Baru menunjukkan tanda bagus untuk program tersebut


Abidin yang juga Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri berkata, akan ada pihak tertentu yang mungkin mempersoalkan pembentukan Cawangan Parti Star di sini, di mana mungkin ada yang bertanya mengapa baru sekarang ia ditubuhkan?
“Jawapannya ialah, sebenarnya dalam perlembagaan Parti Star, tidak diwajibkan membentuk cawangan kampung, kerana orang ramai hanya boleh merujuk kepada pusat Pusat Daerah Mengundi (PDM) di kawasan mereka.


“Namun, sebagai Adun Paginatan dan Ketua Star merangkap Naib Presiden Parti Star Pusat, saya mengambil inisiatif untuk menubuhkan cawangan di sini walaupun ia tidak diperlukan dalam perlembagaan parti.


“Apabila kita mempunyai cawangan di setiap kampung, ini sudah tentu memudahkan kita untuk berkomunikasi dengan penyokong kita di mana-mana kampung, berbanding perlu mengutarakannya kepada PDM,” katanya.


Abidin berkata, memandangkan satu PDM mewakili beberapa kampung di bawahnya, adalah sukar bagi penyokong untuk menyalurkan suara mereka, di mana mereka perlu pergi ke PDM masing-masing di kampung lain.


Turut hadir ialah Penyelaras merangkap Setiausaha Star Paginatan, Juis Konsuling, Penolong Setiausaha, CDO Japili Sigal, Ketua Wiranata Paginatan STAR Winek Yuni, Timbalan Wiramuda Star Paginatan, Hillary Ensil, Ketua PDM Kandawayon, Albert Ugau, dan lain-lain.


ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN