Anggota APM Ranau membantu orang awam membersihkan dan mengalihkan pokok tumbang di Poring Hot Spring, Ranau.
RANAU: Empat anggota Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Ranau membantu orang awam membersihkan dan mengalihkan sebatang pokok tumbang di kawasan Poring Hot Spring, Ranau, malam Khamis.
Operasi berkenaan dijalankan selepas Pusat Kawalan Operasi Daerah (PKOD) APM Ranau menerima panggilan kecemasan daripada orang awam pada jam 7.48 malam, 24 September 2026.
Jurucakap APM Ranau, Lt. (PA) Sarifudin bin Sahibin, berkata Skuad Charlie menerima panggilan berhubung kejadian pokok tumbang sebelum menggerakkan empat anggota, termasuk seorang pemandu, ke lokasi kejadian.
Beliau berkata pasukan berkenaan bertolak dari PKOD Ranau pada jam 7.50 malam dan tiba di lokasi pada jam 8.07 malam.
“Setibanya di lokasi, anggota mendapati orang awam sedang memotong pokok yang tumbang.
“Anggota kemudiannya memakai kelengkapan perlindungan diri penuh (Full PPE) dan menggunakan peralatan yang lengkap bagi membantu orang awam membersihkan serta mengalihkan pokok tumbang tersebut,” katanya dalam laporan operasi.
Menurutnya, anggota APM berjaya menyelesaikan kerja-kerja pembersihan dan pengalihan pokok berkenaan pada jam 8.19 malam sebelum bergerak pulang ke PKOD Ranau.
Pasukan tersebut tiba di PKOD dengan selamat pada jam 9.43 malam, dengan semua peralatan operasi dilaporkan mencukupi.
Laporan kejadian turut menyatakan seramai 10 lelaki dewasa berada di lokasi, namun tidak menjelaskan secara terperinci sama ada kesemua mereka terlibat dalam kerja pembersihan pokok atau berada di kawasan kejadian.
Antara peralatan yang digunakan dalam operasi itu ialah empat set kelengkapan perlindungan diri penuh, sebuah mesin gergaji rantai (chainsaw), sebilah parang, dua lampu baton dan sebuah mesin peniup (blower).
Anggota yang terlibat ialah LKPL (PA) Firdhaus, PBT (PA) Ronald yang turut bertugas sebagai pemandu, serta PBT (PA) Shalfizie dan PBT (PA) Adham.
Pasukan berkenaan menggunakan sebuah kenderaan JMC LRV dan mencatatkan jarak perjalanan sejauh 45 kilometer pergi dan balik.
Operasi pembersihan pokok tumbang tersebut direkodkan berjaya diselesaikan tanpa sebarang kejadian tidak diingini.



