31 C
Kota Kinabalu
Selasa, September 26, 2023
ADVERTISEMENTspot_img

Ketua Wiramuda STARSABAH minta rakyat, parti politik bersatu kurangkan kes Covid-19.

KOTA KINABALU:Ketua Pemuda Parti STAR Sabah Rizal J. Utto (gambar), meminta semua rakyat Malaysia terutama semua parti politik untuk bersatu dan bekerjasama  mengurangkan kes Covid-19 yang sedang melanda  Negara.

Rizal yang juga  Ketua 2 Perikatan Nasional (PN) berkata, dengan jumlah kes yang tinggi hari ini, kestabilan politik adalah penting untuk memerangi wabak Covid-19 selain memastikan ekonomi dapat bertahan.

 “Varian terbaru yang merupakan Varian Delta, adalah situasi yang paling membimbangkan kerana ia menjangkiti lebih cepat daripada jenis varian sebelumnya dan oleh itu, sangat penting bagi kita sebagai pemimpin dan pentadbir untuk rakyat kita, menunjukkan kepemimpinan yang baik, berkualiti dan bertanggungjawab dalam memimpin negara  daripada keadaan ini” katanya.

Rizal menyatakan bahawa kesejahteraan rakyat harus diutamakan dan bukan sahaja bantuan makanan / kewangan yang mencukupi diberikan kepada mereka yang sangat memerlukannya, tetapi pelbagai program peningkatan dan platform keusahawanan mesti diwujudkan untuk membantu dan mendorong kecukupan diri sehingga mereka tidak perlu bimbang  mengenai kelangsungan hidup harian atau bulanan.

 Sebagai contoh katanya, pada bulan Mei, Pemuda Perikatan Nasional (PN) melancarkan platform dalam talian ‘AkuPN’ (Akar Umbi Pemacu Negara), yang terdiri dari tiga aplikasi:” Cari Kerja “,” Skil “dan” Sapot “.

 “Platform dalam talian ini menawarkan bantuan untuk pencari kerja, mereka yang berusaha meningkatkan kemahiran mereka untuk pertumbuhan atau prospek kerjaya yang lebih baik dan untuk pengusaha yang mencari dana untuk syarikat mereka sama ada melalui pembiayaan kerajaan atau orang ramai” jelasnya.

Rizal juga menyifatkan pelantikan Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pertahanan, Yang Berhormat Dato ‘Sri Ismail Sabri Yaakob dan Menteri Kanan merangkap Menteri Luar Negeri, Dato’ Sri Hishamuddin Bin Hussein, oleh Perdana Menteri Yang Amat Berhormat Tan Sri Haji Mahiaddin Bin  Haji Md Yassin sebagai cara untuk bergerak maju dan menyatukan menteri persekutuan ke arah mencapai objektif Pelan Pemulihan Nasional (PPN).

 “Saya ingin mengucapkan tahniah kepada Timbalan Perdana Menteri, Dato ‘Sri Ismail Sabri Yaakob dan Menteri Kanan, Dato’ Sri Hishamuddin Bin Hussein atas pelantikan mereka baru-baru ini dan saya sangat gembira melihat bahawa semua menteri telah sebulat suara menyatakan sokongan mereka kepada Perdana Menteri.” 

 “Jika kita melihat Kerajaan Sabah, GRS sebulat suara menyatakan sokongan kita kepada Ketua Menteri Yang Amat Berhormat Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Bin Noor dan bersama-sama mereka telah membuktikan untuk memandu Sabah melalui saat-saat pandemi terburuk kita.”jelasnya.

Rizal juga menyatakan bahawa jika Sabah (dan bahkan Sarawak) dapat melakukannya, semestinya tidak ada sebab mengapa rakan mereka di Semenanjung tidak dapat melakukannya dan fokusnya adalah dengan segera menyebarkan vaksinasi di seluruh negara khususnya ke Sabah kerana Sabah masih kekurangan bekalan vaksinasi  .

 

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN