30 C
Kota Kinabalu
Sabtu, Julai 20, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

17 BATANG JALANRAYA DARI 42 YANG TERPUTUS EKORAN BANJIR TELAH SIAP DIPERBAIKI : IR ALI AHMAD

ALBUM KENANGAN…Ir Ali Ahmad Haji Samin dan ahli jawatankuasa PKI JKR Sabah dan RAY As-Sakinah merakamkan gambar kenangan selepas majlis tersebut.

KINARUT: Sejumlah 17 daripada 42 batang jalan raya di Sabah yang terputus ekoran hujan lebat dan banjir yang berlaku pada 11 sehingga 17 Januari lepas telah diperbaiki dan boleh dilalui oleh semua kenderaan.

Pengarah Jabatan Kerja Raya Sabah Ir Ali Ahmad Hamid berkata dari jumlah tersebut sebanyak 16 batang jalanraya boleh dilalui sebelah lorong sahaja.

“ Selebihnya akan diperbaiki peringkat demi peringkat dan antara jalan raya yang terjejas terok ialah bagi laluan Kota Kinabalu Tambunan, bagimana pun JKR telah membuat laluan alterntaif yang boleh dilalui oleh semua kenderaan” katanya ketika ditemui selepas menyampaikan sumbangan kewangan dari Timbalan Ketua Menteri yang juga Menteri Kerja Raya Dato’Sri Bung Moktar Radin dan Persatuan Kakitangan Islam JKR Sabah kepada Rumah Anak-Anak Yatim As-Sakinah (RAY-As-Sakinah) di Taman Pantai Lokawi dekat sini kemarin.

Hadir sama Pengerusi RAY As-Sakinah Haji Samin Ongki ,Timbalan Pengarah JKR Haji Kamarudin Ag Abas serta ahli jawatankuasa PKI JKR Sabah dan ahli jaatankuasa RAY As-Sakinah.

TELITI…Ir Ali Ahmad ,Haji Samin dan Haji Kamarudin turut meneliti plan banguan RAY As-Sakinah yang bakal didirikan.

Menurut Ali Ahmad ekoran faktor hujan lebat dan banjir yang berlaku baru baru ini juga turut mengakibatkan tanah runtuh yang mana sebahagianya yang tidak menelan kos pembaikan yang tinggi telah diperbaiki dan sebahagianya akan diperbaiki dengan menggunakan peruntukan kecemasan.

Mengulas Program tersebut Ali Ahmad yang juge Pengerusi PKI JKR Sabah berkata ianya merupakan sebahagian daripada tanggungjawab sosial persatuan kepada komuniti luar terutamanya golongan yang amat memerlukan bantuan termasuklah rumah anak-anak yatim.

“ Kita berharap melalui sumbangan ini akan dapat meringankan beban pihak pengurusan rumah anak yatim ini ,samaada untuk kegiatan harian termasuklah soal kebajikan penghuninya” tambah Ali Ahmad.

Ali Ahmad menambah program tersebut juga akan diperluaskan ke rumah-rumah anak yatim dilain tempat ini termasuklah di Beaufort,Tuaran dan lain-lain tempat.

PENJELASAN…Ir Ali Ahmad semasa di wawancara media selepas majlis tersebut

Sementara itu Pengerusi RAY As-Sakinah Haji Samin Ongki turut mengalu-alukan dan menghargai sikap cakna masyarakat luar khususnya PKI JKR Sabah yang memilih RAY As-Sakinah sebagai lokasi lawatan disamping mengulurkan bantuan kepada rumah tersebut walaupun berhadapan dengan SOP semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)

“ Kita akui semasa PKP ini RAY As-Sakinah kurang dikunjungi kerana terikat dengan SOP yang telah ditetapkan tidak seperti sebelum PKP dilaksanakan RAY As-Sakinah sering kali menerima kunjungan dari persatuan dan orang perseorangan” katanya.

Beliau juga turut memaklumkan RAY As-Sakinah kini dalam perancangan untuk mendirikan sebuah rumah Anak Yatim yang serba lengkap yang menelan belanja sekitar 1.9 juta ringgit.

“ Insyallah dengan sokongan dari semua pihak sektor korparat dan individu perseorang impian untuk mendirikan sebuah rumah Anak Yatim yang baharu akan dapat direalisasikan” Tambah Haji Samin.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN