28.2 C
Kota Kinabalu
Sabtu, Januari 18, 2025
ADVERTISEMENTspot_img

Tribunal Tuntutan Pengguna tolak tuntutan pembaikan kereta berjumlah RM31,216.90

LABUAN:Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) Wilayah Persekutuan Labuan  menolak tuntutan pihak yang menuntut (PYM) untuk membaiki sebuah kereta  sebanyak RM31,216.90.

Presiden Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia, Salmi Zalinah Abdul Rahim berkata, pihaknya telah membuat keputusan untuk menolak tuntutan tersebut selepas mengambil kira beberapa fakta yang di kemukakan oleh Pihak Yang Menuntut dan juga Pihak Penentang (PP).

Beliau berkata, berdasarkan fakta kes PYM telah membeli sebuah kereta terpakai pada Febuari 2023 dan   telah membuat pembayaran deposit sebanyak RM7,000 dan PYM telah diberi jaminan selama seminggu serta di beri kemudahan sewa beli selama 60 bulan Oleh PP.

Namun  PYM mendakwa selepas 6 bulan kereta itu digunakan didapati  telah mengalami pelbagai kerosakan dan aduan telah di buat kepada PP.

Berikutan kerosakan itu,  PYM tidak membuat pembayaran sewa beli kepada PP selama enam bulan  dengan alasan kereta berkenaan telah rosak.

Berikutan itu PP  telah mengeluarkan notis untuk menarik balik kereta tersebut.

Namun pada masa yang sama PYM mahu PP menggantikan kereta tersebut dengan kereta yang lain atau menanggung kos pembaikan tersebut.

Bagaimanapun TTPM menjelaskan sekiranya kereta tersebut rosak enam bulan selepas diambil daripada PP,  sepatutnya sebut harga pembaikan di buat seawal bulan Ogos atau September 2023.

Namun dalam kes ini sebut harga pembaikan dibuat pada 26 April 2024 iaitu ketika PYM membuat aduan kepada Tribunal Tuntutan  Pengguna.

Tribunal Pengguna juga mendapati dalam tempoh lebih lapan Bulan PYM tidak dapat membuktikan bahawa kerosakan kereta itu secara langsung oleh PP.

Selain itu katanya, pihak PP juga  telah melampirkan rekod GPS  tracker yang telah dipasang  di kereta tersebut dan mendapati kereta berkenaan telah mencatatkan pergerakan  sebanyak 1,207.77 kilometers pada tahun 2024.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN