26 C
Kota Kinabalu
Sabtu, Februari 15, 2025
ADVERTISEMENTspot_img

TKM adakan rangka lawatan ke MPOB

RANGKA LAWATAN….Dr. Joachim (tengah) bersama dengan Yakup Ibrahim (kiri) dalam rangka lawatan kerja ke MPOB, Kota Kinabalu. Turut hadir Tamin Zainal (dua, kanan) dan Thomas Logijin.

TIMBALAN Ketua Menteri Sabah mengadakan rangka lawatan kerja ke Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) Kota Kinabalu.

Tujuan rangka lawatan kerja diadakan adalah bagi membincangkan pembangunan industri minyak sawit khususnya bagi mendapatkan taklimat berkenaan industri sawit selaras dengan matlamat menubuhkan Majlis Industri Minyak Kelapa Sawit Sabah (SPOIC).

Menurut Dr. Joachim yang juga Menteri Pembangunan Perindustrian berkata, kementeriannya berminat dengan pemprosesan hiliran yang melibatkan kelapa sawit.

Sementara Itu, Ketua Wilayah MPOB Sabah, Yakup Ibrahim menzahirkan ucapan terima kasih kepada Kerajaan negeri di atas Bantuan Prihatin Nasional (BPN) sebanyak RM300 kepada semua pekebun kecil sawit. Ini merupakan bantuan yang kali kedua diberikan oleh kerajaan dan juga berharap Sabah menonjol dalam Industri Komoditi, ini akan menyumbang kepada peningkatan ekonomi Sabah.

Turut hadir ialah, Pembantu Menteri Pembangunan Perindustrian Sabah, YB Tamin Zainal, Setiausaha Tetap Kementerian Thomas Logijin serta pegawai lain.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN