30 C
Kota Kinabalu
Selasa, Julai 23, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Tidak perlu lagi imbas suhu: KKM

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan (KKM) bersetuju untuk tidak mewajibkan lagi penggunaan pengimbas suhu di premis.

Menterinya, Khairy Jamaluddin, berkata selepas ini individu yang ingin masuk ke mana-mana premis tidak perlu lagi mengimbas suhu sebaliknya memadai sekadar merekodkan butiran diri menerusi imbas menggunakan aplikasi MySejahtera.

Untuk memansuhkan prosedur operasi standard (SOP) itu, katanya perkara itu akan dipinda terlebih dahulu dalam sesi Mesyuarat Kuartet COVID-19 sebelum dibawa ke mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“KKM juga bersetuju untuk mengeluarkan ini (pengimbas suhu). Ini adalah membabitkan pengumuman SOP seluruh negara yang mana perkara ini akan dibawa ke mesyuarat MKN.https://45d39964370dbef6c1d7a793f3f7d032.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html?n=0

“Tetapi KKM telah bersetuju supaya kita keluarkan penggunaan wajib pengimbas suhu daripada SOP.

“Jadi selepas dipinda nanti SOP pada sesi mesyuarat kuartet (COVID-1) akan datang, tidak lagi diwajibkan premis ada pengimbas suhu lagi. Memadai hanya imbas MySejahtera,” katanya pada sidang media di Parlimen, di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Khairy berkata langkah untuk tidak mewajibkan pengimbas suhu, berikutan KKM mendapati ia bukan langkah yang boleh mengekang penularan COVID-19.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan mereka yang tidak sihat dan bergejala supaya kekal berada di rumah bagi membendung penularan penyakit.

“Selepas kami melihatnya…sebenarnya, ia tidak menjadi satu langkah yang boleh mengekang penularan COVID-19. Maksud saya, tidak ada kaitan.

“Nasihat saya, jika anda tidak sihat…kalau sesiapa bergejala jangan keluar. Itu saja. Tidak perlu lagi uji suhu sesiapa lagi,” katanya. -Berita Harian (BH)

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN