32 C
Kota Kinabalu
Selasa, Julai 23, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Saya Boleh Mati Bila-Bila Masa, kata pelakon dan pelawak, Bob Lokman.

Doktor maklumkan dalam tempoh sebulan ini, tak mustahil jika saya meninggal dunia secara mengejut,”.

-Bob Lokman-

Demikian kata pelakon, pelawak dan penulis lirik popular, Bob Lokman mengenai keadaan kesihatannya kini.
Bob atau nama sebenarnya Mohd Hakim Lokman, 56, juga memohon maaf kepada semua pihak sekiranya ada kata-kata atau tindakannya ketika zaman kegemilangannya di kaca TV mengguris hati.

Doktor maklumkan, saya berisiko tinggi untuk meninggal dunia secara mengejut. Itu berdasarkan ilmu kedoktoran, namun saya serahkan soal ajal kepada Allah.

Kepada yang mengenali saya atau tidak, saya banyak dosa. Maafkan sekiranya ada yang terguris dengan kesombongan saya, tutur kata, atau lawak jenaka saya yang keterlaluan ketika saya muncul di kaca TV,” katanya.

Berkongsi mengenai keadaan kesihatannya, Bob berkata, dia baru dibenarkan keluar hospital hari ini selepas dua hari ditahan akibat masalah jantung.


“Saya menngalami masalah jantung sejak 1998. Rabu lalu, kali pertama saya berdepan situasi di mana jantung saya berdegup kencang. Ketika saya nak ambil wuduk, tiba-tiba saya pitam sekejap kerana oksigen tak sampai ke otak. Apabila saya tersedar sekejap, saya macam lupa apa yang saya sedang buat.

“Jadi, apabila dada saya mula sakit sampai ke bahagian belakang, saya minta sepupu saya hantarkan saya ke bahagian kecemasan di Hospital Univers Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, tak jauh dari rumah,” katanya yang kini berada di Kelantan.

Katanya, selepas dirawat doktor memaklumkan jantungnya semakin membengkak dan banyak parut. Ia membuatkan kadar denyutannya tak stabil.

“Satu cara adalah untuk memasang alat Implantable Automatic Cardioverter Defibrillator (IACD) untuk menstabilkan denyutan jantung,” katanya.

Namun, kos untuk pemasangan alatan itu dan juga kos rawatan mencecah RM60,000 sekali gus memaksa Bob dan keluarga memohon bantuan.

“Selama ini, kos untuk ubat-ubatan saya setiap bulan mencecah RM700 sebulan. Itu tak menjadi masalah kerana saya masih lagi mampu untuk menanggung kos itu. Cuma apabila dimaklumkan kos rawatan dan pemasangan alat IACD ini mencecah RM60,000, saya akui memang tak mampu. Jadi, saya mohon kalau ada yang sudi membantu untuk menderma.

“Terima kasih juga kepada pihak Muslim Care Malaysia yang sudi membantu.
Alhamdulillah, ada juga rakan-rakan penderma yang sebelum ini pernah menderma untuk surau dan sekolah tahfiz yang saya bantu, kini membantu saya pula,” katanya.

Ahad ini, Bob akan menjalani ujian darah dan perlu melaksanan rawatan pemasangan IACD dalam masa sebulan.

Bagi sesiapa yang ingin menderma, sumbangan boleh disalurkan ke akaun Maybank bernombor 162348359386 atas nama Relawati Daud (isteri Bob) atau akaun Maybank bernombor 564490211159 atas nama Muslim Care Malaysia.

Sementara itu, Konsortium Irama (IRAMA) dengan kerjasama Bapakku Fm dan Islamictune yang terpanggil dengan keperitan dialami Bob Lokman, telah mewujudkan Tabung Bantuan Untuknya.
Pengerusi IRAMA, Ayob Abd Majid berkata, tabung itu bertujuan membantu kos perubatan Bob serta membeli alat kawal degupan jantung yang diperlukannya.

“Kami terpanggil untuk membantu selepas mendengar keluhan Bob semalam. Ujian dilaluinya amat berat. Agak merisaukan apabila doktor maklumkan dia boleh meninggal dunia secara mengejut dalam tempoh sebulan ini.

“Ini adalah detik yang paling sukar dilalui oleh Bob. Justeru, selepas perbincangan dengan semua ahli, kami terpanggil untuk membantu,” katanya.

Ayob berkata, IRAMA akan menganjurkan konsert secara streaming bagi mencari dana untuk tujuan terbabit.

“Setakat ini artis yang sudah menyatakan persetujuan ialah Datuk Hattan, Joey BPR, Aris Ariwatan, Mel, Rahmad Mega, Amir Uks, Ustaz Nabil dan Ramziela. Kami juga akan tampilkan artis-artis berkonsep hijrah dan ketuhanan. Ia sebagai penghargaan buat Bob yang banyak berjasa dalam industri hiburan kita,” katanya.

Menurut Ayob, konsert itu bakal dibahagikan kepada dua iaitu persembahan artis hijrah atau ketuhanan dari studio IRAMA/Islamictune Sungai Buloh.

“Kami menyasarkan jumlah kutipan RM10,000 hingga RM15,000 untuk usaha ini. Kami merayu sumbangan masyarakat yang prihatin bagi mengisi tabung ini” katanya.

Terdahulu IRAMA dengan kerjasama Muzika Malaysia pernah membantu Ali XPDC yang melecur di tangan dan muka selepas disambar api pada Mac lalu menerusi Tabung Kecemasan Kemalangan Penggiat Seni Muzik.

Peminat boleh menonton konsert itu menerusi Facebook Bapakku Fm, Konsortium Industri Rakaman Muzik Malaysia dan Islamictune.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN