30 C
Kota Kinabalu
Sabtu, Februari 24, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Rakyat Sabah pentingkan perpaduan: Abidin

Abidin dan lain-lain memotong kek Krismas dalam acara itu


RANAU: Sambutan Krismas yang diadakan di seluruh negeri menunjukkan rakyat Sabah masih mementingkan perpaduan yang akan memelihara kestabilan politik di sini, kata Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri, Datuk Abidin Madingkir.


Ini, katanya, adalah benar kerana rumah terbuka Krismas bukan dihadiri oleh penganut Kristian sahaja tetapi semua peringkat masyarakat daripada pelbagai latar belakang.


“Sungguh menggembirakan melihat rakyat berbilang budaya dan agama meraikan bersama dan menikmati makanan dan minuman yang boleh dijamu oleh semua orang.


“Ini menunjukkan perpaduan kita masih utuh dan boleh menjadi contoh kepada masyarakat di tempat lain yang kurang harmoni.


“Ke arah itu, kita mesti meneruskan tradisi ini dan menjaganya erat ke hati kita kerana ia adalah khazanah yang akan terbukti tidak ternilai pada masa akan datang,” katanya.


Abidin berkata demikian ketika berucap merasmikan Sambutan Hari Krismas 2023 anjuran Mahkamah Anak Negeri (MAN) Ranau bertempat di Markas Star Paginatan, Kg Lohan Ulu baru-baru ini.

Antara yang hadir di majlis tersebut


Beliau yang juga Adun Paginatan mengucapkan tahniah atas inisiatif yang diberikan oleh MAN Ranau kerana berjaya menganjurkan sambutan yang begitu meriah.


Ketua Daerah, Muhasip Hj Rauman mengucapkan terima kasih atas kehadiran Abidin serta ahli jawatankuasa penganjur yang lain atas usaha menjayakan majlis tersebut.


“Tema acara iaitu ‘Membudayakan Kepelbagaian Perayaan’ bermakna kita sentiasa dapat meraikan pelbagai perayaan di Sabah tanpa mengira kaum dan agama.


“Keindahan budaya kita ialah kita boleh membetulkan satu sama lain, dan itulah cara kita melengkapkan satu sama lain, kerana kita memaafkan satu sama lain,” katanya.


Muhasip mengulangi bahawa semua MAN perlu sentiasa memberikan sokongan yang tidak berbelah bahagi kepada semua YB di Ranau.


Turut hadir, Ahli Parlimen Ranau Datuk Jonathan Yasin, Pegawai Khas kepada Datuk Abidin Madingkir Juis Konsuling, CDO Jipili Sigal dan Pengerusi Penganjur Sawalin Zakaria, antara lain.


ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN