27 C
Kota Kinabalu
Isnin, Disember 4, 2023
ADVERTISEMENTspot_img

Pesta Kaamatan boleh diraih secara berterusan

Abidin (tengah) memalu gong sebagai simbolik perasmian majlis itu


RANAU: Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri, Datuk Abidin Madingkir berkata, Pesta Kaamatan boleh disambut sepanjang tahun memandangkan penuaian padi tidak lagi dilakukan sekali sahaja dalam setahun pada masa kini.


Ini, katanya, adalah benar terutamanya memandangkan tema sambutan tahun ini iaitu ‘Kaamatan Mongubasanan Pisompuruan’ amat relevan kepada rakyat khususnya kepada penduduk setempat.


“Pada zaman ini, seperti yang kita tahu, kerja menuai padi dilakukan beberapa kali dalam setahun, dan kawasan yang berbeza menuai dalam bulan yang berbeza. Ini bermakna penuaian padi adalah berterusan.


“Tambahan pula, maksud tema Kaamatan itu sendiri menyentuh hati rakyat Sabah, kerana di sinilah kita dapat menyaksikan erti perpaduan yang sebenar, di mana rakyat yang berbeza latar belakang dapat duduk bersama secara harmoni,” katanya.


Abidin menambah, atas sebab ini, setiap orang mesti terus sedar bahawa Malaysia adalah milik setiap rakyat tanpa mengira etnik, agama, kepercayaan, latar belakang politik dan tradisi mereka.


“Ke arah itu, kita tidak boleh sekali-kali mengatakan bahawa Malaysia hanya milik satu kumpulan tertentu, kerana kita semua hidup di negara ini dengan semua perbezaan kita, tetapi kita semua mengenali diri kita sebagai rakyat Malaysia,” katanya.


Abidin yang juga Adun Paginatan berkata demikian ketika berucap merasmikan Sambutan Kaamatan Kg Bahab Ranau merangkap Perasmian Persatuan Taekwondo Kg Bahab di Dewan Mini kampung di sini pada Ahad.


Dalam pada itu, beliau memuji jawatankuasa penganjur program yang berjaya mengadakan majlis itu, walaupun berdepan pelbagai cabaran dan kekangan semasa merancang majlis itu.


Beliau menyeru masyarakat di sini supaya memelihara perpaduan kerana kerajaan hari ini amat mementingkan nilai perpaduan dalam kalangan penduduk walaupun wujud perbezaan kaum, agama dan politik.


“Kerajaan Malaysia Madani yang juga dikenali sebagai ‘Kerajaan Perpaduan’ mengutamakan perpaduan dalam kalangan rakyat pelbagai latar belakang kerana ini adalah kunci utama negara untuk terus maju ke hadapan.


“Pemimpin hari ini melihat betapa pentingnya unsur perpaduan ini kerana masyarakat yang berpecah belah tidak mampu bergerak bersama ke arah kesejahteraan yang diidamkan.


“Justeru saya menyeru rakyat berbilang kaum, kepercayaan agama dan intuisi politik untuk bersatu dalam membina negara yang lebih kukuh dan mengutamakan cita-cita yang sama,” katanya.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN