30 C
Kota Kinabalu
Selasa, Julai 23, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Penderaan, keganasan rumah tangga perlu dihentikan : James Ratib

Sebahagian pemimpin masyarakat kawasan Sugut yang hadir

SUGUT: Gangguan keluarga seperti penderaan atau keganasan rumah tangga perlu dihentikan secepat mungkin kerana menormalkan gejala itu adalah tidak sihat dan membantutkan usaha melahirkan generasi berakhlak tinggi seiring dengan kemajuan negara.


Adun Sugut, Datuk James Ratib berkata, isu gangguan keluarga seperti penderaan atau keganasan rumah tangga turut membimbangkan kerana wanita turut menjadi mangsa dalam kejadian sebegitu.


“Isu ini antara isu yang boleh kita temui di Sabah dan malangnya, malah berlaku di kawasan N48 Sugut. Walaupun perit untuk ditelan, hakikatnya ia berlaku dalam masyarakat setempat.


“Justeru, saya memandang serius usaha melaksanakan perkara dan isu yang boleh menggagalkan usaha kerajaan demi kesejahteraan masyarakat khususnya wanita di Sabah atau di kawasan Sugut amnya,” katanya.


Beliau berkata demikian menerusi teks ucapan yang dibacakan Pemimpin Pembangunan Masyarakat (PPM) Sugut, Jalil Atang ketika merasmikan Program Outreach Santuni Wanita & Sastera Undang-Undang yang diadakan di Dewan Terbuka Pejabat Daerah Kecil Paitan pada Khamis.


Program itu dianjurkan bersama oleh Jabatan Hal Ehwal Wanita Sabah, Pejabat Daerah Kecil Paitan dan Unit Pemimpin Pembangunan Masyarakat N48 Sugut.


Dalam pada itu beliau berkata, kerajaan sentiasa berpegang kepada prinsip pemerkasaan wanita kerana wanita merupakan antara tonggak terpenting pembangunan negara, bukan sahaja dari aspek sosial, kesihatan, politik dan ekonomi, malah semua aspek pembangunan negara.


“Walaupun lakaran kejayaan demi kejayaan terus diraih, kita jangan leka. Tugas memperkasakan wanita perlu diperkemaskan kerana wanita masih dibelenggu pelbagai isu yang perlu dipertahankan,” katanya.

PPM Jalil berucap mewakili Datuk James Ratib


Katanya, naratif program Outreach Santuni Wanita & Literasi Undang-Undang mengutamakan dalam membantu golongan B40 serta golongan wanita menambah ilmu dan membela nasib mereka yang hadir melalui perkhidmatan yang disediakan.


“Saya difahamkan Jabatan Hal Ehwal Wanita turut menyediakan perkhidmatan Klinik Guaman yang mana klinik ini bukanlah klinik biasa yang kita pergi ketika demam tetapi ia adalah klinik ‘Luar Biasa’.


“Ia menyediakan khidmat nasihat dan khidmat guaman daripada panel peguam Jabatan Hal Ehwal Wanita Sabah kepada peserta program secara percuma. Usaha murni ini telah membantu ramai wanita Sabah yang memerlukan sokongan perkhidmatan guaman sivil, syariah dan anak negeri di Sabah sejak 2018,” katanya.


Selain Jabatan Hal Ehwal Wanita, beberapa kaunter lain turut dibuka dan ia terdiri daripada Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Jabatan Penerangan Sabah, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan banyak lagi.


Untuk itu, James menyeru orang ramai di sini supaya mengambil peluang bertemu dengan kakitangan dan mendapatkan khidmat nasihat daripada pakar agar segala isu yang dihadapi dapat diselesaikan dengan teratur dan teratur.


“Bagi pihak kerajaan, kita pasti akan berusaha mempergiat usaha membantu rakyat khususnya wanita B40 dalam meningkatkan sosioekonomi dan kesejahteraan hidup mereka.


“Kita akan merancang untuk mengadakan lebih banyak program melibatkan Jabatan Kerajaan Negeri seperti Jabatan Hal Ehwal Wanita, atau mana-mana agensi berkaitan untuk datang ke Sugut dan Paitan selepas ini.


“Usaha usahasama ini selaras dengan hasrat kerajaan negeri untuk mempopularkan perkhidmatan demi kesejahteraan rakyat di Sabah,” katanya.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN