30 C
Kota Kinabalu
Sabtu, Julai 20, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

PANTAS dilaksana di Zon Turuntungon libatkan lapan kampung

Dr. Joachim (empat dari kiri) bergambar kenangan dengan semua yang hadir dalam sesi taklimat PANTAS di Balai Raya Kg. Pinawantai.

RANAU, 27 June 2024: Pengukuran Program Tanah Anak Negeri Sabah (PANTAS) akan dilaksanakan di Zon Turuntungon melibatkan lapan buah kampung.

Timbalan Ketua Menteri II yang juga ADUN Kundasang, Datuk Seri Dr. Joachim Gunsalam menghadiri sesi taklimat yang diadakan berkenaan pelaksanaan projek tersebut kelmarin (26 Jun), di Balai Raya Kg. Pinawantai.

Antara kampung yang terlibat ialah Kg. Tarawas, Kg. Pahu Pinawantai, Kg. Pinawantai, Kg. Turuntongon, Kg. Monggis, Kg. Togop Laut, Kg. Togop Darat dan Kg. Daramakon.

Taklimat itu dihadiri seramai 800 orang penduduk dari lapan kampung termasuklah kampung Ketua-ketua Kampung, ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), penduduk kampung serta warga kerja Unit Pemimpin Pembangunan Masyarakat (UPPM) Kundasang.

Mereka diberikan pencerahan oleh pihak Pejabat Penolong Pemungut Hasil Tanah (PPHT) Jaidi Gulis, dan Penolong Pengarah Juru ukur Pantai Barat (Utara), Quzaimi Hassan.

Dr. Joachim berkata, hasil daripada sesi taklimat tersebut, satu jawatankuasa khas PANTAS akan dibentuk di setiap kampung.

“Setiap kampung perlu ada wakil bersama dengan ketua kampung ini bagi memudahkan proces permohonan di pejabat PPHT,” katanya.

Dr. Joachim berkata, program PANTAS adalah kaedah terbaik bagi menyelesaikan masalah permohonan tanah oleh penduduk di kawasan ini (Zon Turuntungon) kerana banyak permohonan tanah bertindih sehingga mengakibatkan kesukaran bagi Jabatan Tanah dan Ukur (JTU) memproses permohonan mereka.

“Untuk makluman, pelaksanaan PANTAS sudah dilksanakan di empat Zon di Ranau,” kata Dr. Joachim.

Beliau turut berterima kasih kepada PPHT, Juruukur Daerah Ranau kerana mengadakan sesi taklimat tersebut untuk penduduk kampung yang terlibat.

Turut hadir Setiausaha politik I dan II Kementerian, Datuk Jonnybone Kurum dan Yubidi Gompoyo; Pegawai Pemimpin Masyarakat (PPM), Dounis Sani; Ketua Daerah Ranau, OKK Dominic Ganie; Ketua- ketua Anak Negeri (KAN) dan Wakil-wakil Ketua Anak Negeri (WKAN).

Sesi taklimat itu diadakan dengan kerjasama UPPM Kundasang.  

ends

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN