30 C
Kota Kinabalu
Khamis, Jun 20, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Majlis Berbuka Puasa KRT Kg.Dambalang, landasan erat silaturahin

RANAU: Majlis Santai ahli Komuniti Rukun Tetangga (KRT) dan Berbuka Puasa eratkan perpaduan.


Pengerusi KRT Kg.Dambalang Marakau di sini, Satiman Bin Amin berkata, Majlis Santai KRT dan Majlis Berbuka Puasa yang diadakan di kampung itu baru-baru ini, mampu memupuk perpaduan dan persaudaraan dikalangan masyarakat tanpa mengira agama dan latarbelakang keluarga.


Menurut Satiman, Majlis Berbuka Puasa menjadi landasann terbaik untuk megeratkan silaturahim, perpaduan ahli yang berbagai agama, kepercayaan Dan fahaman politik.


“Saya mengharap keahlian KRT di kampung ini dengan ahli KRT di kampung-kampung sekitar akan bertambah kukuh dan berdaya maju”, jelasnya.


Menurutnya, KRT Dambalang Marakau banyak menganjurkan aktiviti, gotong royong bagi membantu mereka yang terkesan dengan bencana alam yang berlaku awal tahun ini.


“Terima kasih dengan majlis santai2 Dan BERBUKA PUASA yang melibatkan ramai ahli beragama Kristian turut Sama menunjukkan sikap kekelurgaan perpaduan Dan keharmonian”, tambah Satiman.


Sementara ity dalam ucapan wakil pengenut kristian di Kg.Dambalang, Clement Umbun berterima kasih kepada KRT di kampungnya kerana dapat mengadakan majlis itu yang dihadiri 32 orang beragama Islam bersama-sama penduduk berbilang agama yang disifatkanya sebagai ‘Majlis Perpaduan, Keluarga Madani’.

Awal pagi Ahli hari itu KRT telah mengadakan Gotong Royong membersihkan kawasan perumahan
manakala kaum wanita beroyong royong memasak untuk Berbuka Puasa pada sebelah Petangnya.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN