31 C
Kota Kinabalu
Ahad, Julai 14, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

KRI Nanggala 402 tidak meletup, tetapi tenggelam – Tentera Laut Indonesia

Yudo Margono (kiri) dan Panglima TNI Hadi Tjahjanto (tengah) hadir pada sidang media bersama barangan yang ditemui dari kapal selam KRI Nanggala 402, di Bali, 24 April, 2021. (Foto AP)

ANGKATAN Laut Tentera Nasional Indonesia (TNI) menolak kemungkinan kapal selam KRI Nanggala 402 yang hilang Rabu lalu di Perairan Bali meletup di dasar lautan.

Keyakinan itu dinyatakan Ketua Turus Angkatan Laut TNI, Laksamana Yudo Margono susulan penemuan serpihan yang dipercayai dari kapal selam terbabit.

“Ia tiada kena mengena dengan letupan kerana, sekiranya letupan berlaku, kapal itu pasti musnah sepenuhnya bersama kesemua barangannya,” katanya pada satu sidang media di Denpasar, Bali pada Sabtu.

Pada sidang itu, beliau turut menunjukkan barangan yang ditemui dari kapal itu.


Antara barangan yang ditemui dari kapal selam KRI Nanggala 402. (Foto AP)

Tambahnya, operasi mencari dan menyelamat (SAR) kapal yang membawa 53 anak kapal itu memasuki fasa baharu dengan mengambil kemungkinan kapal itu telah tenggelam dan tiada yang terselamat.

Ia selepas kapal selam buatan Jerman itu dipercayai kehabisan bekalan oksigen pada awal pagi Sabtu selepas hilang lebih 72 jam.

Sementara itu, sebuah pesawat peninjau Amerika, P-8 Poseidon, dan sebuah kapal perang Australia tiba pada awal pagi Sabtu bagi menyertai operasi pencarian.

Beberapa negara lain termasuk Malaysia dan Singapura juga terlibat dalam menyalurkan bantuan dalam operasi mengesan kapal selam terbabit.-awani

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN