Dato’ Ahmad Masrizal Muhammad
LABUAN: Kerajaan Persekutuan telah meluluskan peruntukan sebanyak RM31.3 juta untuk melaksanakan tujuh projek bekalan air bermula tahun ini.
Timbalan Menteri Alam Sekitar dan Air Dato’ Ahmad Masrizal Muhammad berkata tujuh projek tersebut merangkumi projek penggantian paip asbestos simen (AC) dari tangki Sabah Gas Industry (SGI), projek menaik taraf dan mengganti sistem agihan bekalan air sedia ada di sepanjang Jalan Muhammad Salleh dan juga Jalan Bebuloh di persimpangan Tun Muistapha hingga ke terminal minyak serta penggantian paip pumping di Pulau Eno yang dijangka siap sepenuhnya hujung tahun ini.
“ Selain itu, peruntukan ini juga merangkumi bagi kerja-kerja paip di tiga buah kampung air di Rancha-Rancha, Bebuloh dan juga Patau-Patau disamping kerja kerja meningkatkan kemudahan empangan dan loji rawatan air dan juga pembinaan sebuah tangki simpanan air (LRA) di Kampung Lajau dan juga Ganggarak” katanya.
Beliau berkata demikan sebagai menjawab soalan Ahli Dewan Negara Senator Datuk Bashir Alias di Dewan Negara baru-baru ini.
Ahmad Masrizal turut menjelaskan kerajaan juga telah bersetuju untuk menaik taraf loji air sedia ada.
Untuk rekod Labuan secara keseluruhannya mempunyai 120 km paip jenis asbestos simen yang perlu diganti dengan anggaran peruntukan lebih RM100 juta.