31 C
Kota Kinabalu
Selasa, September 26, 2023
ADVERTISEMENTspot_img

Kerajaan Negeri akan memastikan semua lapisan masyarakat menerima vaksin Covid-19

Abidin dan lain-lain memeriksa proses pendaftaran penerima vaksin semasa program berlangsung

RANAU: Kerajaan Negeri akan memastikan semua lapisan masyarakat menerima vaksin Covid-19, termasuk mereka yang tinggal jauh di pelusuk kampung yang jauh.

Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri merangkap Adun Paginatan, Datuk Abidin Madingkir berkata, salah satu inisiatif untuk mencapai matlamat ini adalah melalui Program Outreach yang diadakan dengan kerjasama Jabatan Penerangan.

Justeru itu, Program Outreach diadakan pada hari Sabtu di Kg Miruru Ranau, yang terletak kira-kira 85 kilometer dari Pekan Ranau, di mana jalan menuju ke kampung itu berbatu dan licin, dan hanya sesuai untuk kenderaan pacuan empat roda.

“Program ini adalah hasil kerjasama antara Pejabat ADUN N38 Paginatan, UPPM N38 Paginatan, PKOB Ranau, Jabatan Kesihatan Ranau dan Jabatan Penerangan Ranau yang melibatkan Kg Miruru, Mengkadait Rumantai dan Mentapok,” katanya.

Menurut Abidin, program itu diadakan di sini kerana masalah logistik ke pekan Ranau, dan juga masalah pendaftaran ke My Sejahtera kerana masalah talian internet.

Abidin (tengah) memberi sokongan moral kepada pekerja kesihatan yang keletihan dalam program Outreach di Kg Miruru

“Mereka yang mendaftar dalam program ini diberi izin dan terus disuntik dengan vaksin Covid-19. Setelah itu proses pendaftaran ke My Sejahtera boleh dilakukan kemudian,” katanya.

Pemerhatian media dalam acara tersebut menunjukkan bahawa program ini sangat menggalakkan, di mana sebanyak 300 orang penduduk kampung telah diberi vaksin melalui inisiatif tersebut.

Turut hadir Pegawai Daerah Syahrin Samsir, pegawai dari Pejabat Parlimen Ranau dan lain-lain.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN