31 C
Kota Kinabalu
Ahad, Februari 25, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Jadikan perayaan Tahun Baru Cina 2022 sebagai titik perubahan kepada ekonomi, kehidupan lebih baik: Jonathan

Jonathan (tengah) dan yang lain mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada masyarakat Cina sekitar pekan Ranau

RANAU:Perayaan Tahun Baru Cina tahun ini perlu diambil sebagai titik perubahan kepada ekonomi dan kehidupan yang lebih baik untuk segenap lapisan masyarakat di sini.

Timbalan Menteri II Kementerian Dalam Negeri, Datuk Jonathan Yasin berkata demikian semasa penganjuran program Walkabout Tahun Baharu Cina 2022 di sekitar Ranau pada Rabu.

Katanya, program itu merupakan program melawat golongan peniaga dan juga orang ramai di sekitar pekan Ranau sambil mengedarkan kalendar Tahun Baharu Cina, sedikit ang pau dan limau kepada mereka.

“Sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan, ini merupakan aktiviti yang kami adakan setiap tahun sebelum perayaan. Selepas dua tahun tidak dapat melakukannya, kami amat gembira kerana dapat melakukannya semula hari ini.

“Memang melegakan semua orang kerana keadaan sekarang amat mengizinkan kita menganjurkan aktiviti sebegini berbanding beberapa tahun sebelum ini,” katanya.

Beliau berkata sikap saling mengunjungi antara satu sama lain menunjukkan bahawa persahabatan antara masyarakat yang pelbagai seperti Cina, Melayu, Dusun, India dan lain-lain masih utuh dan masyarakat hidup dalam harmoni.

“Saya gembira melihat orang ramai masih menghormati antara satu sama lain dalam kehidupan seharian mereka, dan juga semasa mana-mana satu perayaan. Kami berharap Sabah, khususnya, akan terus menjadi tempat di mana perpaduan sangat kukuh dalam kalangan rakyat,” katanya.

Bagi masyarakat Cina di sini, Jonathan mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina dan semoga kelonggaran sekatan oleh pihak berkuasa akan membawa kemakmuran yang melimpah kepada perniagaan mereka.

“Kita terus percaya dan berharap pandemik Covid-19 akan berlalu dengan segera agar ekonomi, bukan sahaja saudara dan saudari Cina dapat berkembang semula, tetapi juga untuk setiap lapisan masyarakat secara keseluruhan.

“Kami berharap semua varian itu hilang supaya kehidupan kembali normal seperti dahulu,” kata Jonathan yang juga Ahli Parlimen Ranau.

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN