32 C
Kota Kinabalu
Jumaat, Februari 23, 2024
ADVERTISEMENTspot_img

Industri KOKO Sebagai Sumber Pendapatan Mampan Negara

“Saya harap ketua-ketua kelompok dapat memberi motivasi kepada setiap ahli untuk terus berusaha dalam penanaman koko”

-Jonathan Yasin-

Oleh: Cleo Will

RANAU: Pencapaian dalam meningkatkan pendapatan eksport negara di tahun 2019 memberikan petunjuk jelas bahawa industri koko memainkan peranan penting sebagai sumber pendapatan yang mampan untuk negara hari ini dan di masa hadapan.


Ahli Parlimen Ranau Jonathan Yasin berkata, tahun lepas hasil eksport negara bagi tempoh Januari hingga November adalah RM6.2 bilion, iaitu yang tertinggi pernah dicapai.


“Pendapatan eksport adalah hasil eksport produk koko separa siap seperti serbuk koko, lemak koko dan coklat. Manakala di sektor huluan, keluasan kawasan tanaman koko adalah kira-kira15,000 hektar.

“Harga purata biji koko kering SMC 2 pada Januari 2020 adalah RM7,107 setan (di Tawau). Melihat senario ini, biji koko kering masih kurang, jadi kilang perlu mengimport biji koko kering yang banyak untuk memenuhi keperluan pengisaran.

“Justeru masih terdapat permintaan tinggi untuk biji koko kering oleh pengisar tempatan. Pada harga semasa kira-kira RM8,000 setan, saya percaya penanaman koko akan memberi manfaat bukan sahaja kepada usahawan, tetapi untuk negara secara keseluruhannya,” katanya.

Sebahagian ahli Persatuan Penanam Koko Ranau (PPKR)

Beliau berkata demikian semasa merasmikan Majlis Perjumpaan Ketua-Ketua Kelompok, Roadshow dan Mesyuarat Agung Persatuan Penanam Koko Ranau (PPKR) yang diadakan di Rumah Rehat Ranau pada hari Khamis.

Jonathan yang juga Pengerusi Lembaga Koko Malaysia (LKM) berkata pada 2019, LKM telah melaksanakan Program Peningkatan Produktiviti Koko dan Program Pembangunan Rantaian Kluster Koko untuk meningkatkan dan mengembangkan pengeluaran koko.

Beliau berkata Program ini meliputi 3,592 hektar penanaman koko dan seramai 5,026 orang petani di seluruh negara, di mana 67 peratus daripada program itu terletak di Sabah.


Beliau berkata untuk tahun 2020, LKM bertujuan menyertakan 3,900 hektar program, di mana 65 peratus daripadanya berada di Sabah.

Jonathan (tengah) menerima cenderahati disampaikan Dr.Ramle Kasin

“Program Pembangunan Rantaian Kluster Koko adalah konsep ‘biji koko hingga ke produk coklat’ atau ‘ farm to table. Aktiviti program termasuk penanaman koko dan penjualan biji koko dan pengeluaran produk coklat.

“Ranau adalah salah satu dari tiga lokasi program kluster ini. Aktiviti tanaman baru dan peningkatan program di bawah program kluster sedang dijalankan. Aktiviti tanaman di bawah kelompok koko juga akan memberi tumpuan kepada sumber ‘koko asal’ dan ‘rasa halus’.

Menurut Jonathan, petani koko di kawasan ini sangat beruntung memiliki program kluster yang diadakan di Ranau.

Jonathan (tengah) bergambar bersama para pegawai LKM, Jawatankuasa PPKR dan ahli persatuan PPKR

“Sebagai tambahan untuk membantu merangsang pembangunan industri koko di Ranau, ia juga akan menyediakan peluang pekerjaan dan sumber pendapatan melalui perniagaan produk dan perkhidmatan secara tidak langsung dari program ini, yang berkaitan dengan agro-pelancongan.

“Oleh itu, saya harap semua orang memberi sokongan, termasuk menjadi anggota koperasi sebagai aktiviti perniagaan. Mari kita memajukan industri koko dan coklat di Ranau bersama-sama,” katanya.

Sementara itu, Jonathan memberitahu bahawa salah satu strategi LKM dalam melaksanakan pemindahan teknologi dan menyebarkan maklumat adalah melalui kelompok tani.

“Kamu yang dilantik sebagai ketua kelompok memainkan peranan penting dalam membantu LKM dalam melaksanakan kedua-dua perkara tersebut. Ketua kelompok juga adalah sebagai penghubung antara LKM dan penanam koko.

“Saya harap ketua-ketua kelompok dapat memberi motivasi kepada setiap ahli untuk terus berusaha dalam penanaman koko.

“Setiap kelompok boleh membuat sasaran mengenai jumlah hasil yang ingin dicapai pada tahun ini. Sila hubungi Pegawai Wilayah dan kakitangan LKM mengenai strategi untuk mencapainya,” kata beliau.

Jonathan (keempat kiri), Dr.Ramle(ketiga kiri), pegawai LKM dan sebahagian Jawatankuasa PPKR

Beliau juga berharap Persatuan Penanam Kakao Ranau (PPKR) akan memotivasi anggota untuk terus berusaha mengusahakan koko, bekerjasama dan berkongsi pengalaman dalam mengatasi masalah dan permasalahan yang mungkin timbul.

Dalam program itu, Jonathan mengumumkan peruntukan RM10,000 kepada PPKR untuk memperkasakan persatuan dalam menangani kos operasi dan dengan itu mengangkat industri koko di daerah ini ke tahap yang lebih tinggi.


Turut hadir ialah Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) LKM Dr Ramle Hj Kasin, YDP Persatuan Penanam Kakao Ranau (PPKR) Bidi Bongkok, Pengarah, Pegawai dan kakitangan LKM, ketua-ketua dan para ahli kelompok tani. –TAMAT

ADVERTISEMENTspot_img
BERITA BERKAITAN